Hortensia Papadat Bengescu. Straina - Ana Maria Sandu
DESCRIERE
„E. L. o tachina tocmai pentru ca o credea, uneori, prea cerebrala. Asta o amuza si‑si spunea ca exista intotdeauna un revers al medaliei: cel mai destept barbat pe care il cunoscuse in viata avea fata de ea o consideratie speciala, iar propriul sot o ironizase decenii la rind exact pentru acelasi motiv.
Se gindise adesea daca in lipsa admiratiei se putea vorbi de iubire adevarata. Pentru ea, cu siguranta, nu. Caci simtise de atitea ori ca, daca nu exista respect real pentru partener, timpul nu asaza intre oameni decit o forma de dispret, care devine o mizga din ce in ce mai pacatoasa odata cu trecerea timpului, cind, oricum, toate se tocesc. Mai ales rabdarea. Si atunci iti e tot mai greu sa respiri. Sigur, ea se simtea norocoasa ca avea copiii, literatura si pe E. L. Crucea casatoriei o ducea cum putea si, dupa atita vreme, ar fi putut zice chiar ca se obisnuise cu ea.
Bucurestiul ii facea bine. Se simtea, in sfirsit, aproape de lumea de care era legata si care o interesa. Pierduse linistea izolarii, dar acolo, in camera ei de la etajul cladirii din Cotroceni, de unde se vedeau copacii pina departe, o putea inventa. Un petec de cer, niste pasari, ce putea sa‑si doreasca mai mult sa vada in zare, zi de zi, cind se trezea?
Lucra si transcria, ca intotdeauna, de citeva ori texte pe care le nota initial ca in transa, ca apoi sa revina si sa faca insemnari si adaugiri, pina simtea ca e cit mai aproape de ce avea clar si auzise in cap inainte de a pune pe hirtie.”
Ana Maria Sandu a debutat in 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat in 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusa in limba franceza in 2010 cu titlul L’écorchure. In 2006 a publicat la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza”, romanul Fata din casa vagon, text care sta la baza spectacolului de teatru cu acelasi nume, pus in scena in 2019, iar in 2010 romanul Omoara-ma! Acesta din urma a fost tradus in limba italiana (Uccidimi!, Aìsara, 2012), iar in 2018 a aparut in limba maghiara, la Editura Vince Kiadó Kft. In 2013 a publicat Alearga, de asemenea dramatizat, iar in 2017 volumul de proza scurta Pereti subtiri, amindoua aparute la Editura Polirom. A mai publicat texte in antologiile Cartea cu bunici, Bookataria de texte & imagini, Iubire 13, Prima data, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii-n 3, 14, o antologie Dilema Veche, aparuta in 2016 la Editura Humanitas. Traieste la Bucuresti. Este redactor la revista Dilema Veche.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 54,00 lei
Promoţii
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 31,18 leiPRP: 34,65 lei (-10,01%)
RECENZII