Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

George Cosbuc sau lirismul pragurilor - Andrei Moldovan

PRP: 35,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 31,50 lei
Diferență: 3,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 9786067970401
Anul publicării: 2016
Ediția: 4
Pagini: 208

DESCRIERE


Proiect editorial aparut sub egida Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud prin Biblioteca Judeteana „George Cosbuc” Bistrita-Nasaud
Editia a IV-a
 
Capitolul care descrie codul estetic al lui Cosbuc poarta, in mod semnificativ pentru intentiile autorului de a demonstra ca vorbeste despre niste structuri lirice deschise, titlul Lirismul deschis. Nota definitorie a poeticii cosbuciene inseamna manifestarea liricului in formule epice si dramatice. Pentru a ajunge aici intr-un mod lucid si constient, Cosbuc s-a lasat modelat de poeticile lui Aristotel si Platon, dar si de Horatius, cel de la care a deprins modalitati prozodice, precum si o filosofie morala epicureica si stoica.
Viorel Muresan
* * *
Andrei Moldovan confera conceptului literar de prag o semnificatie proprie: un teritoriu liric ce cuprinde in sine trasaturi definitorii ale artei poetice, manifestate in doua directii: in trecut prin valori sacre ale literaturii universale, dar care poarta in germene si un viitor prin semne neindoielnice ale poeziei ce o asteptam si lasa sa i se intrevada contururile. Poezia lui Cosbuc are un asemenea rol de lirism al pragurilor.
Ion Buzasi
* * *
Dezbracata de toate podoabele modelor si conventiilor literare, orice apreciere asupra operei poetice a lui George Cosbuc (si nu numai a lui) ramane o privire din actualitate. Faptul decurge din realitatea ca evaluarea este pana la urma o suma de factori din triada poesis-aestesis-catharsis. Astfel, poezia lasa sa i se descopere valentele comunicative ale experientei estetice. Iata de ce nu credem ca este necesar sa fie incadrat lirismul lui Cosbuc in niste norme pentru a-i determina valoarea, atunci cand el insusi este creator de norme.
Andrei Moldovan
* * *
Andrei Moldovan (n. 2 februarie 1949, Chiuza/Bistrita‐Nasaud) este istoric si critic literar. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „Babes‐Bolyai” Cluj‐Napoca (1973). Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si presedinte al Societatii Scriitorilor din Bistrita‐Nasaud. Volume publicate: Cosbuc sau lirismul pragurilor, editia I, Editura Clusium, 1997; Erezii lirice, Editura Limes, 2004; Aruncarea in haos, Editura Arcade, 2004; Intamplari literare, Editura Limes, 2005; Pretexte. Antologie‐dictionar de scriitori din Bistrita‐Nasaud, Editura Eikon, 2008; Liviu Rebreanu prin el insusi, in colaborare cu Niculae Gheran, Editura Academiei Romane, 2008 (Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj); Butelia cu oxigen. Consemnari critice, Editura Eikon, 2010; Mahnirile limbii romane, Editura Limes, 2011; Poeti romani de azi. Alte erezii, Editura Casa Cartii de Stiinta, 2011; Cosbuc sau lirismul pragurilor, editia a II‐a, Editura Eikon, 2012, editia a III‐a, Editura Eikon, 2014; Un Rebreanu haituit, Editura Tipo Moldova, 2013; Ephemeride, Editura Limes, 2016.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.2524 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.