Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Frontierele Bucovinei in perioada 1918-1947 - Cezar C. Ciorteanu

PRP: 50,00 lei (-15%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 42,50 lei
Diferență: 7,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 7860653737332
Anul publicării: 2017
Pagini: 304
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Acest volum prezinta, nu numai perioada de glorie a Unirii din 1918 sau eforturile din perioada interbelica pentru consolidarea frontierelor tarii, ci si anii tragici ai celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din perspectiva subiectului abordat domnul Cezar Ciorteanu are meritul de a prezentat cititorilor foarte multe aspecte inedite sau mai putin cunoscute ori tratate de istoriografia noastra.
Prof. univ. dr. Gheorghe Onisoru
Volumul – scris cu pasiune si, totodata, cu profesionalism – este o frumoasa realizare a autorului si o contributie consistenta la extinderea cunoasterii noastre privitoare la istoria contemporana a Romaniei si a problemei frontierelor.
Prof. univ. dr. Stefan Purici
…o abordare istorica interesanta, problematica tratata fiind inedita, prin diversitatea aspectelor prezentate si in unele cazuri analizate, asupra frontierelor unui teritoriu romanesc care in anul 1775 a fost rapit Moldovei de catre Imperiul Habsburgic, a facut obiectul disputei intre imperiile ale caror frontiere s-au extins si asupra spatiului romanesc in secolele al XVIII-lea si al XlX-lea.
Prof. univ. dr. Ion Giurca

Cuvant inainte
La prima vedere, lucrarea de fata pare a avea un caracter mai degraba tehnic, abordand un subiect care priveste istoria militara. De fapt insa, ne confruntam cu o lectura extrem de atractiva, bazata pe o impresionanta munca de cercetare in arhive, care aduce in prim plan numeroase elemente de noutate.
Autorul volumului pe care avem placerea sa-l prefatam, domnul Cezar Ciorteanu este militar de cariera, o pasiune mostenita de la tatal domniei sale, desfasurandu-si activitatea in domeniul pazei frontierelor de nord a tarii. De aici a pornit, de altfel, si demersul sau stiintific materializat intr-o excelenta lucrare de doctorat, cu acelasi titlu, sustinuta in noiembrie 2016 la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, sub conducerea subsemnatului.
Dupa cum spuneam, autorul si-a construit discursul prin apelul la documentele de arhiva, majoritatea inedite. Domnul Ciorteanu a studiat in Arhivele Militare, in Arhivele Nationale Istorice Centrale, in cele ale Ministerului Afacerilor Externe, precum si la arhivele din Suceava, parcurgand numeroase fonduri. In plus, prin apelul la memorialistica, la documentele oficiale ale epocii, la reviste precum „Granicerul” si „Monitorul Oastei”, dar si prin studierea bibliografiei problemei, domnia sa a fost in stare sa ne ofera o adevarata monografie a problemei abordate.
Intervalul istoric avut in vedere de autor este unul logic, pornind de la evenimentele din 1918 care au dus la faurirea Romaniei Mari si mergand pana la Tratatul de pace de la Paris din 10 februarie 1947, document ce sta la baza statutului international al frontierelor tarii noastre si astazi. Pe baza documentelor de arhiva, domnul Cezar Ciorteanu nu se rezuma la o prezentare rece a legislatiei, a tratatelor internationale sau a faptelor si evenimentelor. El are in vedere sublinierea importantei unor momente mai putin cunoscute, precum ar fi, pentru a ne limita la un singur exemplu, intrarea primelor trupe de graniceri, din Compania 4, in ziua de 29 octombrie/11 noiembrie 1918, in Cernauti.
Lucrarea de fata mai are o caracteristica. Anume faptul ca, sub prezentarea unor fapte si evenimente este inclus portretul unor militari, care si-au pus amprenta pe o epoca. Ne gandim aici la generalul Iacob Zadik, figura remarcabila a armatei romane.
Acest volum prezinta nu numai perioada de glorie a Unirii din 1918 sau eforturile din perioada interbelica pentru consolidarea frontierelor tarii, ci si anii tragici ai celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din perspectiva subiectului abordat domnul Cezar Ciorteanu are meritul de a prezentat cititorilor foarte multe aspecte inedite sau mai putin cunoscute ori tratate de istoriografia noastra.
In fine, atragem atentia si asupra anexelor care au o valoare stiintifica incontestabila. Autorul prezinta harti aproape necunoscute, documente inedite, toate menite sa contribuie la rotunjirea unei lucrari deosebite. Este o carte scrisa nu doar cu mintea, ci si cu inima, motiv pentru care-l felicitam pe domnul Cezar Ciorteanu pentru faptul ca se prezinta azi in fata publicului cu o realizare stiintifica notabila.
28 noiembrie 2016
Prof. univ. dr. Gheorghe Onisoru
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2609 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.