Franta impotriva robotilor - Georges Bernanos

Scrie o recenzie!
DESCRIERE
Aparator al libertatii fiintei umane, Bernanos indreapta acest violent eseu polemic si vizionar impotriva societatii industrializate, considerand ca nici civilizatia franceza, nici cea a batranului continent nu sunt compatibile cu modul de raportare la tehnica al noii Civilizatii a Masinilor sau cu filozofia liberala anglo-saxona care, incurajand materialismul, progresismul si primatul cantitatii asupra calitatii, a dezvoltat o noua antropologie bazata pe egoism si profit. Aceasta conceptie despre om, ca simpla rotita intr-un angrenaj politico-economic imanent, consacra tehnica, iar pe masura ce devalorizeaza spiritul fiintei umane si ii limiteaza posibilitatile de a actiona dupa liberul arbitru, ii perturba modul de gandire, conspira impotriva vietii ei interioare si o transforma intr-o creatura supusa si iresponsabila.
Apel catre imbecili si totodata un apel extrem de actual la constructia unei societati in care fiinta umana sa-si recastige demnitatea, Franta impotriva robotilor este o apologie a libertatii, o manusa aruncata, pe de o parte, idolatrilor tehnicii, ai profitului si ai fortei si, pe de alta, celor care refuza sa inteleaga ca „o lume cucerita de Tehnica isi pierde libertatea”. Scurtul eseu, controversat la timpul sau, cu mai bine de 70 de ani in urma, dar si astazi, este o provocare plina de curaj, lansata de un profet umanist viciilor de functionare ale unei civilizatii viitoare, chiar acum in plina desfasurare.
„La jumatate de secol dupa Bernanos, putem depune marturie ca a spus adevarul, ba chiar putem merge mai departe decat el: dusmanul cel mai implacabil si cel mai distructiv al vietii spiritului este capitalismul industrial. … Dar adevarul este ca Franta impotriva robotilor ar trebui sa fie mai bine inteleasa in zorii secolului XXI decat la mijlocul secolului XX si ca Bernanos este intr-adevar cel mai mare profet al ecologiei spirituale.”
Jacques Julliard
„Aceasta carte, publicata in Franta in 1947, contureaza in tuse groase destinul umanitatii pana in zilele noastre. Aici se spune totul despre Viitorul imperiu economic universal, despre pretinsele legi ale determinismului economic care justifica exploatarea omului de catre om, despre anii de somaj sau de salarii reduse, in numele progresului, despre evolutia unei lumi in care regimurile altadata despartite de ideologii opuse sunt acum strans unite de tehnica… Cei care cauta un breviar de lupta impotriva neoliberalismului trebuie neaparat sa citeasca Franta impotriva robotilor.”
Sebastien Lapaque
Georges Bernanos (1888-1948), considerat „un monstru sacru al literaturii franceze”, a debutat ca ziarist. A participat ca voluntar la Primul Razboi Mondial. Primul sau roman, Sub soarele lui Satan, 1926, (Tracus Arte, 2018, Polirom, 2019) constituie un succes de public si de critica. Urmeaza L’Imposture (1927) si La Joie (1929). In perioada in care locuieste cu familia in Insulele Baleare scrie romanele: O crima, 1935, (Humanitas, 2004), Jurnalul unui preot de tara, 1936, (Allfa, 1999), carte care obtine Marele Premiu al Academiei Franceze, O noua poveste cu Mouchette (1937). In iulie 1936, atrocitatile Razboiului civil din Spania ii curma avantul romanesc. Atunci scrie Les grands Cimetières sous la lune (Marile cimitire de sub razele lunii), un pamflet foarte controversat in epoca. Se intoarce in Franta in 1937, iar in iulie 1938, indignat de neputinta Europei in fata invaziei naziste, se muta in Brazilia. Inainte de a se intoarce in Franta in 1945, la chemarea Generalului De Gaulle („locul vostru este printre noi”), scrie La France contre les robots (Franta impotriva robotilor). 75 de ani mai tarziu, in aprilie 2020, regizorul elvetian Jean-Marie Straub ii aduce un omagiu lui Jean-Luc Godard, la aniversarea varstei de 90 de ani, prin realizarea unui scurtmetraj inspirat din celebrul eseu, care se bucura de un real succes.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 35,96 leiPRP: 39,95 lei (-9,99%)
- 49,49 leiPRP: 54,99 lei (-10%)
- 149,90 lei
Promoţii
-- 35,96 leiPRP: 39,95 lei (-9,99%)
- 49,49 leiPRP: 54,99 lei (-10%)
- 30,10 leiPRP: 35,00 lei (-14%)
RECENZII