Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Floreta de exercitiu - Marcel Lucaciu

PRP: 30,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786067970715
Anul publicării: 2017
Pagini: 272

DESCRIERE

Volum editat impreuna cu Editura Caiete Silvane
 
Antologie; Prefata de Carmen Ardelean
 
Reunind, intr-o varianta revizuita, volumele de versuri Scrisori catre Isolda (1995), Poemul care a impuscat metafora (2000) si Flori de cuc (2015), antologia de fata nu e doar o „oglinda purtata pe marginea drumului” creatiei autorului care a rotunjit, in dreptul sau, o jumatate de secol, ci, mai cu seama, o dovada incontestabila a faptului ca Marcel Lucaciu e, de mai bine de doua decenii, un asiduu creator al unui breviar de ontopo(i)etica.
Cu un titlul simbolic, preluat de la un poem din chiar primul volum, Floreta de exercitiu demonstreaza, la o lectura atenta, ca parcursul liric al autorului a fost fundamentat apolinic (in sensul conferit de Nietzsche, de atitudine meditativa), discret orchestrat si cu surprinzatoare irizari alternative ale zonelor absconse ale obsesiilor existentiale, ca intr-un amplu spectacol dramatic. De altfel, poemul cu acelasi titlu, care e construit pe un esafodaj de motive si teme recurente, definitorii pentru lirica autorului, ilustreaza perfect afirmatiile anterioare: „daca eu nu…/ tu existi// alearga-n artere/ numai vantul dement/ ferecat in clepsidre/ timpul nostru e mort/ ating doar privirea…/ raman batrane/ cuvintele/ albe si neinarmate/ drept o/ floreta de exercitiu –/ pretul tacerii// tu existi…/ daca eu nu”.
Cuprinzand doua, trei sau cinci cicluri lirice, care se incheie, aproape de fiecare data, cu poemul care da titlul sectiunii, volumele se remarca printr-o unitate formala si structurala, sustinuta deopotriva prozodic, stilistic si sub aspectul imaginarului. Traverseaza volumele, intr-o permanenta metamorfoza semantica, motive care dobandesc, in mod inedit, statutul de cronotopuri viscerale: orasul, oglinda, clepsidra, tacerea-cuvantul-cantecul, rana-vena-sangele-inima, lumina-privirea, umbra-noaptea-anotimpurile, parul-pletele. Simptomatologia este, evident, a bolnavului de poezie, care intelege sa-si ego-grafieze starea de gratie, trairea poetica.
Carmen Ardelean
* * *
Marcel Lucaciu s-a nascut in ziua de 14 iulie 1966, in orasul Jibou, judetul Salaj. Este absolvent al Liceului de Filologie-Istorie „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei (1984) si al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, sectia romana-latina (1989). Fiind repartizat ca profesor de limba romana, in judetul Harghita (comuna Lunca de Sus), revine pe meleagurile salajene, in urma evenimentelor din decembrie ’89. Incepand cu anul 1990, lucreaza ca profesor la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau, iar din februarie 2006 ca inspector scolar de specialitate – limba si literatura romana, la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Din septembrie 2012, este si purtatorul de cuvant al aceleiasi institutii.
A debutat cu versuri, in revista Tribuna (1984), apoi a colaborat cu grupaje de poezie si cronici literare, la diferite reviste din tara si din strainatate: Steaua, Tomis, Convorbiri literare, Astra, Familia, Ramuri, Luceafarul, Flacara, Contemporanul, Viata Romaneasca, Agora lui Dorin Tudoran (Philadelphia) etc. De asemenea, a mai colaborat cu articole, tablete si recenzii literare, la cotidianele Graiul Salajului si Salajul Orizont (1990-1994). Ulterior, a fost redactor la revistele culturale salajene Gazeta de Duminica (1994-1996), Limes (1998-2000) si Silvania. Cultura. Culte. Patrimoniu (2002-2005). Din anul 2005 (pana in prezent) este redactor asociat la revista Caiete Silvane.
De-a lungul anilor, a obtinut cateva premii literare dintre care amintim: Premiul III la Concursul literar pentru studenti, organizat de revista Astra (Brasov, 1989); Premiul revistei De la Nistru pan’ la Tisa si al Editurii Duminica, la Festivalul National „Lucian Blaga” (Sebes, 1992).
A publicat, pana acum, urmatoarele volume: Scrisori catre Isolda (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1995); Poemul care a impuscat metafora (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2000); Omul fara buzunare (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2001); Re-lecturi stanesciene (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2004); Parfumul fictiunii (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2012); Scriitori din Tara Silvaniei (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2013); Flori de cuc (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2015).
Poemele sale au aparut si in volume colective: Verticala curgere spre soare (Slatina, 1993); Fehér fekete: Kortárs szilágysági román költők antológiaja / Alb negru: Poeti contemporani salajeni, antologie (volum bilingv, Zalau, 1998); Poeme – Versek – Gedichte (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2004); Zece poeti – Tíz költő. Poeme, Versek (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2006); Iuliu Suciu – Poeti salajeni ai Cenaclului Silvania (Editura Silvania, Zalau, 2008); Primavara Poeziei – A Költészet Tavasza (Editura Caiete Silvane si Revista Hepehupa, Zalau, 2006-2015).
In calitate de presedinte al Cenaclului literar „Silvania” din Zalau (1991-1995), a realizat antologia Silvania ’90 (Editura Clusium, Cluj-Napoca, 1995). A prefatat (si ingrijit) volumele postume ale poetului Valentin Mesesan, Arhiva cu taceri (Editura Silvania, Zalau, 2002), Poeme (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2016), volumele poetei Dina Horvath, Insomnia flacarii (Editura Caiete Silvane, Zalau, 1999), Poeme in crinolina (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2011) si romanul lui Artemiu Vanca, Poate ingerii (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2015).
Actualmente, Marcel Lucaciu este din nou presedintele Cenaclului „Silvania” si colaboreaza, in special, la revistele Viata Romaneasca (Bucuresti) si Caiete Silvane (Zalau).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3191 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.