Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Eminescu si Cosbuc. Note comparative - Alexandru Ciura

PRP: 20,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786067970630
Anul publicării: 2016
Pagini: 108

DESCRIERE

150 de ani de la nasterea lui George Cosbuc
Proiect editorial aparut sub egida Consiliului Judetean Alba prin Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba
Editie ingrijita de Marcela Ciortea si Ion Buzasi; Cuvant inainte de Ion Buzasi
 
Cine ar putea raspunde de-a dreptul la intrebarea, care poezie e mai buna: Doina lui Eminescu sau Noi vrem pamant de Cosbuc? Sunt amandoua capodopere in genul lor si ar face cinste oricarei literaturi, dar a le pune alaturea la cantar, inseamna a uita datorinta criticului de a nu ridica un gen literar deasupra celuilalt, din consideratii de natura subiectiva.
Sunt amandoi mari.
Unul cu zambet trist de Luceafar nemuritor, simbolizand durerea salasluita in inima si mintea clasei culte; celalalt vesel si fericit, imprastiind in jur de sine sanatatea si seninatatea vietii de la tara.
Alexandru Ciura
* * *
In 1903, Al. Ciura – care avea sa devina in perioada inceputului de secol XX, la Blaj, si, dupa marea Unire din 1918, la Cluj, un dascal remarcabil – isi trece licenta in limba si literatura romana la Facultatea de Litere si Filosofie din Budapesta, cu paralela literara intitulata Eminescu si Cosbuc. Astazi e o scriere aproape uitata, exemplarele tiparite din versiunea de la Blaj acum aproape un secol au devenit rarisime, desi scrierea intereseaza macar din punctul de vedere al evolutiei sau diagramei receptarii lui Eminescu in Transilvania.
Ion Buzasi
* * *
Alexandru CIURA (1876-1936), fiul preotului din Abrud, urmeaza studiile primare in localitatea natala, iar pe cele secundare in Blaj si Sibiu (1894). Urmeaza apoi cursurile Facultatii de Teologie de la Budapesta (1894-1898) si, reintors la Blaj, este numit profesor suplinitor la Catedra de teologie morala de la Academia Teologica. In anul urmator (1899) pleaca insa din nou la Budapesta, pentru a urma studiile clasice. Dupa absolvire (1902), este numit profesor de romana, latina si greaca la liceul de baieti, unde functioneaza neintrerupt pana in anul 1919, cand Ministerul Instructiunii de la Bucuresti il numeste director al Liceului „Gheorghe Baritiu” din Cluj.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.2602 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.