Black Friday 2024
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Drum intrerupt. De la Portile de Fier pana la Muntele Athos - Patrick Leigh Fermor

PRP: 47,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 42,30 lei
Diferență: 4,70 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735053512
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: 1
Pagini: 392
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Continuarea volumului Intre paduri si ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunarea de Mijloc pana la Portile de Fier (Humanitas, 2015)
La mijlocul anilor ’30, la varsta de optsprezece ani, Patrick Leigh Fermor a pornit din Olanda catre Constantinopol, intr-o calatorie care a fost subiectul a trei dintre cele mai indragite carti ale sale. Cea de-a treia, Drum intrerupt: De la Portile de Fier pana la Muntele Athos, a vazut lumina tiparului abia in 2013, dupa moartea autorului.
„Imaginea celuilalt“ are un maestru inegalabil in persoana lui Patrick Leigh Fermor. Dar cine e, in cazul de fata, „celalalt“? Homo balcanicus, europeanul de pe cele doua maluri ale Dunarii, salbatic, ospitalier, aristocrat, orgiastic, alaturi de care el, „barbarul“ britanic, traieste momente unice.
Cu insusirea uimitoare a englezului de a se acomoda rapid oriunde, PLF invata romaneste, bulgareste, greceste, isi gaseste hogeac intr-o coliba de langa Rusciuk si doarme la fel de adanc in patul somptuos al cutarui aristocrat bucurestean. Printr-o arheologie personala, dibuieste cuvinte definitorii ale sufletului romanesc: doina, dor, zbucium, dar si filonul lui hedonist: tuica, mititei „rulati pe coapsa“ ori femei splendide pe care le priveste „cu ochi de mojic“. Recursul la istorie lamureste climatul balcanic, prea adesea invrajbit, unde dusmania, razbunarea, neuitarea alterneaza cu impacarea vremelnica, cu interactiunea gastronomica ori cu strategia matrimoniala. E anevoie de ales ce ne atrage mai mult: descrierea trufasului Bucuresti interbelic, cu nota lui acuzat occidentala, satul bulgaresc randuit intre rigoare si fatarnicie ori cosmopolitul Munte Athos, unde vietuiesc calugari greci, rusi si romani, intr-o inteleapta detasare de cele lumesti.
Este o perceptie multisenzoriala a omului din acest spatiu ce transforma naratiunea lui PLF intr-un ghid cu perspectiva inedita. Incerci sa-i calci pe urme, caci Drum intrerupt ramane o initiere desavarsita in permanentele spiritului balcanic. (Georgeta FILITTI)
 
Pravalii cu nume romanesti, printre ele multe firme scrise cu caractere ebraice si cateva cu caractere armene, huruit de tramvaie si, dintr-odata, un furnicar de oameni. Se facea tarziu. Infometat dupa un drum asa de lung, m-am instalat intr-un birt afumat care parea promitator; se numea La Pisica Vesela. Mare parte din fum se ridica dintr-o soba pe a carei plita se frigeau niste crochete in forma de fus, dupa ce un bucatar cu aer blajin le rula cu pricepere intre palmele lui uriase. Am dat de dusca niste tuica, am infulecat o multime de mititei si am baut vin cu nemiluita. Toate erau delicioase, si nu vedeam nici un motiv pentru care sa ma opresc din mancat sau din baut vin. Dupa cum am aflat mai tarziu, exista in Bucuresti un loc unde mititeii erau nemaipomenit de buni fiindca, din cate se zvonea, bucatareasa, o tiganca, ii rula pe coapsa.

Sir PATRICK LEIGH FERMOR (11 februarie 1915–10 iunie 2011) este cel mai apreciat autor britanic de memorii de calatorie din secolul XX. S-a nascut la Londra, dar a fost crescut de o familie din Northamptonshire, cunoscandu-si parintii, care au plecat in India la scurt timp dupa nasterea sa, abia la varsta de patru ani. Desi era un elev de o inteligenta sclipitoare, la optsprezece ani spiritul sau nonconformist i-a adus exmatricularea de la King’s School, Canterbury, astfel ca a continuat sa invete pe cont propriu, citind literatura si studiind operele autorilor antici si istoria. Pe 8 decembrie 1933 a pornit intr-o calatorie la pas prin Europa, de la De Hoek, Olanda, cu destinatia Constantinopol, aventura pe care a povestit-o mai tarziu intr-o trilogie considerata capodopera sa. Dupa ce a ajuns la Constantinopol, a continuat sa calatoreasca prin Grecia, unde a luat parte la campania fortelor regaliste impotriva loviturii de stat din martie 1935. Tot in Grecia a cunoscut-o pe Balasa Cantacuzino, impreuna cu care a locuit o vreme la Atena si apoi la Baleni, Galati. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a luptat in Grecia continentala si in Creta. A primit Ordinul pentru Distinctie in Serviciu si Ordinul de Excelenta al Imperiului Britanic. Si-a publicat prima carte, The Traveller’s Tree, in 1950. Au urmat A Time to Keep Silence (1957), Mani. Travels in the Southern Peloponnese (1958) si Roumeli. Travels in Norhern Greece (1966). In 1968 s-a casatorit cu Joan Elizabeth Rayner, impreuna cu care a locuit in Kardamyli (langa Kalamáta) si in Gloucestershire (Marea Britanie). In 1977, respectiv 1986, publica relatarile primelor doua parti ale calatoriei de la optsprezece ani: A Time of Gifts. On Foot to Constantinople: From the Hook of Holland to the Middle Danube (Vremea darurilor. La pas spre Constantinopol: de la De Hoek, Olanda, pana la Dunarea de mijloc) si Between the Woods and the Water. On Foot to Constantinople: The Middle Danube to the Iron Gates (Intre paduri si ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunarea de mijloc pana la Portile de Fier). Cea de-a treia parte a calatoriei este relatata intr-un manuscris publicat abia postum, autorul nereusind sa termine in timpul vietii revizia lui: The Broken Road. From the Iron Gates to Mount Athos (Drum intrerupt. De la Portile de Fier pana la Muntele Athos – in pregatire la Editura Humanitas). Apreciate pentru eruditie si pentru stilistica desavarsita, cartile sale se bucura de un mare succes si au primit numeroase distinctii literare, iar in 2004 autorului i-a fost atribuit titlul de cavaler al Regatului Unit. Patrick Leigh Fermor este atat de iubit, incat in 2014 scriitorul si jurnalistul Nick Hunt a facut o calatorie de sapte luni pe urmele lui, descrisa in cartea sa de debut, Walking the Woods and the Water. In Patrick Leigh Fermor’s footsteps from the Hook of Holland to the Golden Horn.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2434 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.