Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Dreptul proprietatii intelectuale. Dreptul de autor, drepturile conexe si drepturile sui generis. Volumul 1 - Viorel Ros

PRP: 159,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 143,10 lei
Diferență: 15,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 9786061805969
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 720

DESCRIERE

„Ce este si de ce este dreptul proprietatii intelectuale?”, aceasta este intrebarea in jurul careia s-a construit intreaga lucrare.  In ciuda relativei sale tinereti, dreptul proprietatii intelectuale este ramura de drept cu cea mai spectaculoasa evolutie in ultimul secol. Dreptul proprietatii intelectuale se confrunta in fiecare zi cu noi si noi probleme, viteza cu care se dezvolta fiind neobisnuita si neintalnita in nicio alta ramura a dreptului. Prezenta lucrare isi propune sa surprinda toate aceste probleme, prin analiza legislatiei nationale in domeniu, si sa gaseasca solutii si raspunsuri, prin raportare la opinii doctrinare si, totodata, la exemple preluate din practica instantelor.

Conceputa in doua volume, lucrarea doreste sa fie un ghid util pentru incepatori, dar si un instrument juridic pentru cei pasionati. Avand la baza analiza punctuala a Legii nr. 8/1996, lucrarea nu face abstractie de celelalte ramuri de drept, urmarind totodata oglindirea prevederilor Legii dreptului de autor in dispozitiile constitutionale, civile si chiar fiscale. In cele din urma, se argumenteaza ca protectia autorilor si a operelor lor nu este un scop in sine, nici un mijloc de promovare, de raspandire si de imbogatire a mostenirii culturale nationale, ci un element esential al procesului de dezvoltare, o conditie a progresului umanitatii.

Viziunea autorului

Dreptul proprietatii intelectuale este ramura de drept cu cea mai spectaculoasa evolutie in ultimul secol, numarul mare de conventii internationale semnate, de directive comunitare adoptate si de organizatii infiintate stand marturie. Dreptul proprietatii intelectuale este una dintre materiile cele mai pasionante, mai vii si mai subtile. Ea presupune sa stii si drept civil, si drept constitutional, si drept european, si dreptul muncii, si drept penal, si drept fiscal. Pentru ca ea este legata mai mult decat oricare alta de creativitate si de comert, adica de ceea ce face ca oamenii sa fie cu adevarat bogati. Sufleteste si material!

Despre volumul 1: Dreptul de autor, drepturile conexe si drepturile sui-generis

Lucrarea propune o analiza ampla a unor probleme de ordin teoretic, dar si practic legate de dreptul proprietatii intelectuale. Analiza teoretica are ca punct de plecare dispozitiile Legii nr. 8/1996, fara sa ignore insa si celelalte reglementari in materie. Din perspectiva practica, lucrarea propune o analiza cronologica a nasterii dreptului proprietatii intelectuale si, implicit, a dreptului de autor, dar surprinde, totodata, intr-o formulare comparativa, modalitatile de reglementare a dreptului proprietatii intelectuale in context european si international. 

Relevanta practica

La elaborarea lucrarii au fost avute in vedere atat opiniile doctrinei, cat si solutiile jurisprudentiale adoptate la nivelul instantelor romane, hotararile unor instante nationale straine, precum si hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Lucrarea cuprinde legislatia europeana si internationala in materie, precum si jurisprudenta relevanta, devenind astfel un instrument juridic util tuturor celor interesati de acest domeniu.

Din cuprins

    fundamentele conventionale ale dreptului proprietatii intelectuale
    obiectul dreptului de autor si conditiile protectiei operelor prin drept de autor
    categorii de opere protejate si examenul conditiei originalitatii
    natura juridica a dreptului creatorilor in dreptul roman: drept complex, avand in continut drepturi morale si drepturi patrimoniale
    regimul drepturilor morale de autor
    drepturile patrimoniale de autor
    dreptul la paternitatea operei
    dreptul de suita
    natura juridica si continutul dreptului de autor
    limitele exercitarii dreptului de autor
    regimul matrimonial, transmisiunea succesorala si cesiunea drepturilor patrimoniale

Puncte forte

    analiza legislatiei nationale din domeniul proprietatii intelectuale sub aspectul evolutiei
    incursiune istorica asupra dreptului proprietatii intelectuale
    corelarea reglementarilor interne cu cele internationale
    influenta tratatelor internationale asupra regimului national al dreptului de autor
    analiza normelor europene relevante in materie (Directiva 2011/77/UE privind durata de protectie a dreptului de autor si a anumitor drepturi conexe; Directiva 2009/24/CE privind protectia juridica a programelor pe calculator; Directiva 98/71/CE privind protectia juridica a desenelor si modelelor industriale)
    impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asupra legislatiei privind proprietatea intelectuala
    decizii ale instantelor romane, hotarari ale CJUE, jurisprudenta straina
    analiza interdisciplinara si prezentare comparativa a regimului dreptului de autor reglementat in diferite acte normative generale si speciale

Despre autor

Viorel Ros este profesor universitar si conducator de doctorat in domeniul Dreptului proprietatii intelectuale, director al Scolii doctorale a IOSUD– Universitatea„Nicolae Titulescu” din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.


Nr. de pagini: 720
Anul aparitiei: 2016

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2515 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.