Dreptul la un proces echitabil. Aspecte penale. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei
DESCRIERE
Conceptul de „proces echitabil” isi are originea in sistemele de drept adversiale (fair trial), de unde a fost preluat de Conventia europeana a drepturilor omului. Ulterior, el s-a impus si in sistemele de drept continentale, fiind in prezent unul dintre cele mai importante concepte ale procesului penal, din toate statele democratice. Trebuie subliniata originea sa adversiala, deoarece in cadrul acestor sisteme procedura de judecata are un rol mai important decat in sistemele de factura inchizitoriala, accentul fiind pus pe corectitudinea confruntarii intre acuzare si aparare si pe rolul judecatorului de a arbitra aceasta confruntare.
In sistemul Conventiei europene a drepturilor omului, dreptul la un proces echitabil a dobandit un continut autonom fata de cel din sistemele procesuale adversiale, sens impus de specificul Conventiei de a garanta drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor din state cu sisteme procesuale diferite. Aceasta precizare este importanta, deoarece exista tentatia doctrinei de a extinde continutul dreptului la un proces echitabil, garantat de Conventia europeana a drepturilor omului, la cel pe care il are acest concept in sistemele adversiale, preluandu-se, in mod fortat uneori, reguli statuate de instantele anglo-saxone. Or, fundamentul teoretic al sistemelor procesuale continentale este diferit de cel din sistemele adversiale, fapt ce atrage in unele cazuri o incompatibilitate a regulilor procesuale din cele doua sisteme. Din aceste motive, Conventia europeana a drepturilor omului garanteaza doar un nivel minimal al drepturilor pe care le presupune un proces echitabil, lasand statele membre sa-si dezvolte mai departe sistemele procesuale in raport cu fundamentele si cu traditiile specifice fiecarui stat.
Dreptul la un proces echitabil, prevazut in art. 6 din Conventie, este, in esenta, un drept sau o garantie de natura procedurala.
In art. 6 par. 1 din Conventie se prevede ca „orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale (...)”, fiind consacrate ca garantii explicite ale unui proces echitabil doar publicitatea procedurii si termenul rezonabil. Din cea de-a treia caracteristica folosita in textul Conventiei („in mod echitabil”) rezulta insa in mod implicit si alte garantii ale unui proces echitabil, dezvoltate in jurisprudenta Curtii, cum ar fi egalitatea armelor, principiul contradictorialitatii si motivarea hotararilor.
In art. 6 par. 2 din Conventie este reglementata prezumtia de nevinovatie, iar in art. 6 par. 3 din Conventie sunt reglementate o serie de garantii specifice ale persoanelor acuzate.
Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului din cauzele impotriva Romaniei ofera posibilitatea dezvoltarii unor reguli de stabilire a continutului acestor drepturi si a modului in care persoanele lezate pot invoca incalcarea lor, in fata Curtii.
judecator Cristinel Ghigheci,
Curtea de Apel Brasov
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 69,60 leiPRP: 87,00 lei (-20%)
- 80,00 lei
- 53,10 leiPRP: 59,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 69,60 leiPRP: 87,00 lei (-20%)
- 53,10 leiPRP: 59,00 lei (-10%)
- 107,10 leiPRP: 119,00 lei (-10%)
RECENZII