Doua saptamani dramatice din istoria Romaniei (17-30 decembrie 1947) - Eleodor Focseneanu
DESCRIERE
-
”De ce înlăturarea monarhiei în România nu a urmat scenariul utilizat în operaţiunile similare din Iugoslavia, Bulgaria şi Albania. Carenţele Actului de abdicare a Regelui Mihai I şi ale Proclamaţiei guvernului Groza din 30 decembrie 1947. Adunarea Deputaţilor de la Bucureşti a luat act de abdicarea Regelui, a votat proclamarea Republicii Populare Române şi a ales noul Prezidium al Republicii Populare în 45 de minute. Adunarea parlamentară ordinară şi-a arogat la 30 decembrie 1947 dreptul de a modifica Constituţia ţării, violând nu numai vechile reguli constituţionale, ci şi actele cu caracter constituţional adoptate de ea însăşi. Despre toate aceste întrebări, probleme, evenimente puteţi afla incitante amănunte citind lucrarea Două săptămâni dramatice din istoria României. 17–30 decembrie 1947, semnată de Eleodor Focşeneanu.“
Adevărul
”Cartea se constituie într-o lecţie de istorie contemporană, de negăsit în vreun manual, dar şi într-una de democraţie: eminentul jurist care este autorul ei priveşte acţiunile şi actele PCR, dirijate de Kremlin în acele zile, din punctul de vedere al Constituţiei României (cea în vigoare la acea dată din 29 martie 1923), adică din punctul de vedere al Statului de Drept.“
Nicolae Prelipceanu, România Liberă
Ce cale au ales comuniştii români, cine a uneltit şi cum a fost organizată detronarea Regelui Mihai I, la ce mijloace s-a recurs şi cum a fost instaurată republica populară în ţara noastră — toate acestea sunt descrise în volumul de faţă, în care se relatează zi cu zi, uneori oră cu oră, desfăşurarea evenimentelor nefaste din ultimele două săptămâni ale anului 1947. Nu este o istorie secretă, deşi unele dezvăluiri pot părea şi au fost chiar calificate de presă ca senzaţionale. Tot ceea ce se expune reprezintă, oricât ar părea de necrezut, fapte incontestabile, consemnate chiar în actele oficiale emanate de la guvernul Petru Groza sau extrase din presa vremii.
Eleodor Focşeneanu
”Nu numai că am fost forţat de comunişti prin şantaj să semnez actul de abdicare, dar, mai mult, când ei au proclamat republica, Parlamentul era în vacanţa de Crăciun. Comuniştii au strâns la nimereală un număr insuficient de membri, în speranţa de a da uzurpării puterii de către ei o aparenţă de recunoaştere legală. Un studiu a fost făcut de un avocat din Bucureşti, cu numeroase referinţe precise. El ajunge la aceleaşi concluzii ca şi mine: din punct de vedere legal, România continuă să fie o monarhie, iar eu continui să fiu şeful Statului.“
Regele Mihai
(în dialog cu
Philippe Viguié Desplaces)Eleodor Focșeneanu s‑a născut la 17 februarie 1925 în Câmpina, județul Prahova, dar se trage dintr‑o veche familie din Breaza, comuna rurală vecină (azi, oraș). A urmat Școala Primară din Breaza de Sus și Liceul Teoretic Dimitrie Barbu Știrbei din Câmpina, iar bacalaureatul l‑a dat în mai 1943, la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, avându‑l ca președinte al comisiei pe istoricul Ioan Lupaș.
A urmat cursurile Facultății de Drept și ale Facultății de Litere și Filosofie (limba spaniolă) din București, luându‑și însă numai licența în Drept în iulie 1947, deoarece noua lege a învățământului interzicea frecventarea a două facultăți, fiind nevoit, prin urmare, să întrerupă celelalte cursuri.
Întrucât i s‑a refuzat înscrierea în Baroul Prahova, a urmat Institutul Maxim Gorki de Limbă și Literatură Rusă (singura facultate la care nu se aplica interdicția), promovând primii doi ani (1948‑1950), dar a întrerupt cursurile și, profitând în anul 1951 de o împrejurare favorabilă, s‑a înscris în Colegiul de Avocați Prahova. A profesat avocatura la Câmpina până în anul 1974 și la București în continuare până la pensie, în 1997.
În anii ’70, a fost admis la doctorat, Drept Civil, a promovat cele trei examene și a redactat teza cu tema Dreptul de Traducere, dar, prin instrucțiuni ministeriale de ultimă oră, i s‑a condiționat susținerea tezei de avizul Comitetului Municipal al Partidului Comunist Român. Considerând această condiționare abuzivă, nu a cerut acest aviz, renunțând la susținerea tezei.
Activitatea publicistică a lui Eleodor Focșeneanu a început după căderea regimului comunist dictatorial, cu articolul „Falsul, Frauda și Escrocheria“, publicat în Lumea Liberă Românească, New York, nr. 153/7 septembrie 1991, articol reprodus integral la finele acestui volum și care tratează aceeași temă. Tot în revista din New York, autorul a publicat serialul „De la trădare la escrocherie. Adevărul despre instalarea republicii populare în România“ (de la nr. 391 din 30 martie 1996 până la nr. 412 din 24 august 1996). Articolele din acest serial au fost publicate în anul 1997, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, în volumul Două săptămâni dramatice din istoria României, a cărui a treia ediție apare acum.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 49,50 leiPRP: 55,00 lei (-10%)
- 64,35 leiPRP: 71,50 lei (-10%)
- 107,10 leiPRP: 119,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 49,50 leiPRP: 55,00 lei (-10%)
- 64,35 leiPRP: 71,50 lei (-10%)
- 107,10 leiPRP: 119,00 lei (-10%)
RECENZII