Domnisoara Else. Intre vise - Arthur Schnitzler
PRP: 24,95 lei (-9,98%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 22,46 lei
Diferență: 2,49 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Vineri, 29 Noi. 2024
Autor: Arthur Schnitzler
ISBN: 9789734679102
Editura: Polirom
Anul publicării: 2019
Pagini: 200
Categoria: Literatura Universala
DESCRIERE
Traducere din limba germana de Mariana Barbulescu
Cele doua nuvele au fost de mai multe ori dramatizate sau transpuse pe marele ecran. Printre cele mai cunoscute versiuni cinematografice se numara filmul lui Stanley Kubrick din 1999, Eyes Wide Shut, inspirat de nuvela Intre vise, cu Nicole Kidman si Tom Cruise in rolurile principale.
O adolescenta din lumea buna vieneza, aflata intr-o statiune, este pusa intr-o situatie indoielnica de propria mama. Aceasta ii cere sa obtina o suma de bani de la un domn mai in virsta, pentru a-si salva familia de dizgratie. Numai ca domnul respectiv ii pretinde in schimb un lucru degradant, inacceptabil… Istorisita din perspectiva unei inocente, Domnisoara Else exploreaza pulsiunile erotice tainuite si framintarile morale ale fetei, ce se acumuleaza pina dincolo de limita suportabilului, ducind in final la o catastrofala defulare. Intre vise este relatarea aventurilor de o noapte ale medicului vienez Fridolin, in a carui casnicie aparent fericita se insinueaza umbrele altora. Dupa o vizita la un pacient ramas fara viata, Fridolin urmeaza pe strazile orasului un parcurs al ispitelor erotice, al unor potentiale aventuri amoroase, fiind insotit permanent de umbra mortii. Totul culmineaza cu un bal mascat secret si, aparent, desfrinat, unde medicul patrunde clandestin si este alungat cu amenintari sumbre, desi politicoase. A doua zi, pornit sa refaca traseul noptii trecute, el descopera cit de puternic impletite sint moartea si erotismul, visul si starea de trezie.
Arthur Schnitzler (1862-1931), prozator si dramaturg austriac, este considerat cel mai reprezentativ scriitor al „modernitatii vieneze”, tendinta artistica manifestata la finele secolului XIX si inceputul secolului XX, ce a marcat cultura europeana. Fiu al unui faimos medic laringolog din epoca, studiaza el insusi medicina la Universitatea din Viena, iar in 1885 obtine titlul de doctor in domeniu. Lucreaza o vreme la Spitalul General din Viena, insa dupa o vreme renunta la profesie in favoarea scrisului. Schnitzler a facut parte dintr-un grup de artisti si scriitori numit Jung-Wien, printre care se numarau autori ca Hugo von Hofmannstahl si Karl Kraus. A fost unul dintre cei mai moderni scriitori ai vremii si cel dintii autor de limba germana care a folosit – inaintea lui Joyce si Proust – tehnica narativa a fluxului constiintei, in nuvela Leutnant Gustl (Sublocotenentul Gustl, 1900). Scrierile lui au stirnit numeroase controverse in epoca, in special din pricina abordarii unor teme precum sexualitatea si formele de manifestare a impulsurilor erotice. Din cauza rigidelor norme morale ale vremii, scriitorul austriac a fost acuzat de pornografie. Nuvela Sublocotenentul Gustl i-a adus excluderea din corpul ofiteresc de rezerva al Imperiului Austro-Ungar, iar in 1920, la prima reprezentatie a piesei sale Reigen (Hora iubirilor, 1897), s-a declansat un scandal imens din cauza subiectului acesteia, centrat pe morala sexuala. Mai tirziu, in anii nazismului, scrierile lui Schnitzler au fost etichetate de Hitler drept „gunoi evreiesc” si cartile sale au fost arse in piata publica. Pe de alta parte, Sigmund Freud, care se numara printre admiratorii sai, declara intr-o scrisoare adresata lui Schnitzler ca acesta patrunde prin intuitie si introspectie in profunzimi ale sufletului omenesc la care el ajunge numai dupa studii indelungi si laborioase. Scriitorul austriac a ramas unul dintre reperele prozei moderne universale, iar scrierile sale – in special povestirile si nuvelele – au atras necontenit interesul publicului si al criticilor, dezvaluindu-si noi fatete si profunzimi. Ele au fost adesea transpuse cinematografic, incepind din anii 1920 si pina in prezent, de regizori precum Paul Czinner, Max Ophüls, Roger Vadim sau, mai recent, de Stanley Kubrick si Fernando Meirelles, iar opera sa e tradusa si citita in toate colturile lumii.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
RECENZII