Mos Delfin 2024
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Disputa tetragamica si consecintele acesteia in istoria Bisericii Bizantine - Claudiu Tarulescu

PRP: 45,00 lei (-5%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 42,75 lei
Diferență: 2,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786060203490
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 278
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

„Disputa tetragamica si consecintele ei in istoria Bisericii bizantine se incadreaza in domeniul Istoriei si Spiritualitatii Bizantine. Pe parcursul acestei cercetari, vom urmari cum tetragamia imparatului bizantin Leon Filosoful (886–912) a provocat un conflict intre el si Biserica Ortodoxa la inceputul secolului al X-lea si implicit consecintele rezultate in urma incheierii celei de-a patra casatorii a acestuia, cu Zoe Carbonopsina. Mai multe infruntari au avut loc intre ierarhii Bisericii Ortodoxe, dar si intre papa, care a fost implicat in aceasta disputa teologica, si patriarhul Constantinopolului, infruntari care au condus la schisma si la pierderea pacii in Bizant.(...)
Pentru redactarea acestei teze mi-am propus mai multe obiective. Intai de toate, pentru a afla motivul care l-a determinat pe imparat sa-si modifice atitudinea fata de invatatura ortodoxa, am parcurs biografia lui si am semnalat evenimentele majore din viata acestuia, care l-au influentat. Astfel, am putut remarca ambitia si motivatia lui in vederea implinirii unei dorinte arzatoare, aceea de a avea un mostenitor la tron. Apoi am considerat ca este necesar analizarea contextului istoric si canonic in care a avut loc tetragamia lui Leon, fapt pentru care am cercetat atat canoanele Bisericii Ortodoxe care fac trimitere la divort si recasatorire, cat si legislatia bizantina pentru a observa, pe de o parte conditiile in care un crestin poate divorta, iar pe de alta parte impedimentele impuse in cazul recasatoririi acestuia. Sunt relevante canoanele Sinoadelor Ecumenice de la Niceea (325), Calcedon (451), Trulan (692), ale Sinodului local din Constantinopol (920), canoanele Patriarhului Fotie, colectiile canonice rezultate din extrase ale scrierilor patristice, traditia Bisericii Rasaritene, in special Sfintele Scripturi si nu in ultimul rand legislatia bizantina, din care fac parte: Novelele lui Justinian, Ecloga lui Leon al III-lea, Basilicalele si Novelele lui Leon al VI-lea Filosoful, acestea fiind reprezentative pentru subiectul care urmeaza a fi tratat.” (din „Introducere”)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2721 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.