Black Friday 2024
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Dictatul de la Viena, Transilvania si relatiile romano-ungare 1940-1944 - Vasile Puscas

PRP: 60,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 54,00 lei
Diferență: 6,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Joi, 5 Dec. 2024
ISBN: 9786067975611
Anul publicării: 2020
Pagini: 364
Format: 16x23
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Proiect editorial aparut la 80 de ani de la Dictatul de Viena, sub egida Institutului de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane si a Fundatiei Transilvania Leaders
Concept grafic: Ciprian Butnaru
Colectia Istorie contemporana este coordonata de Prof. univ. dr. Vasile Puscas
 
„La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atat occidentalii, cat si sovieticii au ajuns la concluzia comuna ca o mai buna frontiera etnica intre Romania si Ungaria decat cea trasata prin Tratatul de la Trianon nu era posibila. Aceasta decizie venea insa dupa o tragedie istorica traita de locuitorii Transilvaniei (romani, maghiari, evrei, germani etc.) in perioada 1940-1944. A fost o experienta traumatizanta atat pentru populatia Romaniei, cat si pentru cea a Ungariei. Incepand cu 1943, Transilvania preocupa tot mai insistent Cancelariile de la Moscova, Londra si Washington. In cele mai multe cazuri, interesul Marilor Puteri a fost sa manevreze state din Europa Centrala pe baza de aspiratii teritoriale, uneori camuflate in lozinca «drepturilor pentru minoritati». Transilvania continua sa fie vazuta tot ca un teritoriu de compensatie! In fapt, cazul «arbitrajului» si «medierii» germano-italiene in problema Transilvaniei (1940-1944) a avut mai putin de a face cu drepturile reale ale vreunei minoritati (in afara poate de cea germana), caci populatia Transilvaniei a trait toate suferintele, de la cosmarul asasinatelor in masa (romanii din Transilvania de Nord), la refugieri, expulzari, pierderi de bunuri si frustrari neinchipuite, asa cum o demonstreaza chiar rapoartele celor doua comisii mixte germano-italiene inserate in acest volum. Si, in plus, a contribuit  la agravarea raporturilor dintre Romania si Ungaria, cu consecinte pentru ele si pentru aceasta parte a Europei inca insuficient relevate de investigatia istoriografica.” (Vasile Puscas)
* * *
Cuprins
Cuvant-inainte
Dictatul de la Viena, Transilvania ca teritoriu de compensatie (1940-1944)
Introducere
„Transilvania si iar Transilvania”
Context international si intern
Reactii la dictatul de la Viena (30 august 1940)
Ocuparea Transilvaniei de Nord
Comisia Altenburg-Rogeri
Comisia Hencke-Rogeri
Incheiere
Documente
Summary. The Vienna Dictate, Transylvania and Romanian-Hungarian Relations (1940-1944)
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2529 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.