De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
DESCRIERE
Volumul contine si un corp de texte originale, recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa.
Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor de sufletul lui Andersen, botezandu-si astfel cartea aceasta, care a capatat trup, la editura Rentrop & Straton, la mai bine de 40 de ani dupa ce capatase un nume.
Volumul este insotit de un Cuvant inainte, scris de criticul literar si universitarul Felix Nicolau, si este ilustrat de Clara Vasilescu, care semneaza si coperta.
De dor de sufletul lui Andersen cuprinde un corpus consistent de texte originale ce prilejuiesc, fiecare in parte, o intalnire proaspata si spectaculoasa cu Nichita Stanescu, o intalnire insotita de o emotie similara descoperirii unei comori ascunse vreme de zeci de ani. Este exact aceeasi emotie pe care ar genera-o descoperirea manuscrisului unei a 6-a Scrisori a lui Mihai Eminescu sau o unei noi piese de teatru a lui Ion Luca Caragiale. Comanda chiar acum acest volum!
3 lucruri de stiut despre Nichita Stanescu
1) Nichita Stanescu (1933-1983) este unul dintre cei mai importanti scriitori de limba romana, din categoria rara a inovatorilor de limbaj poetic. A impus un alt fel de a fi in poezie si a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor (de 4 ori), Premiul international „Johann Gottfried von Herder”, premiul pentru poezie „Mihai Eminescu” al Academiei Romane si Marele Premiu „Cununa de aur” a Festivalului international de poezie de la Struga (Iugoslavia, astazi Macedonia). In ultimii ani ai vietii, in cercurile literare internationale, numele poetului a fost pus tot mai des in relatie cu Premiul Nobel pentru Literatura;
2) Versul preferat al lui Nichita Stanescu era din Mihai Eminescu.
– Ce din poem iti place mai mult?, l-a intrebat intr-un rand mai tanarul sau prieten, poetul Aurelian Titu Dumitrescu.
– „Oda in metru antic”, i-a raspuns Nichita, pentru ca incepe cu cel mai frumos vers care s-a scris vreodata in limba romana: „Nu credeam sa-nvat a muri vreodata”;
3) In anul 2013, in curtea casei parintesti din Ploiesti, devenita Casa memoriala, a fost dezvelit un bust reprezentandu-l pe Nichita Stanescu adolescent. Gestul indepartarii panzei de pe statuia ridicata pentru a marca 30 de ani de la disparitia poetului a fost facut de fostul sau profesor (din liceu) de limba romana, la acea data in varsta de 95 de ani.
O seama de texte originale ale lui Nichita Stanescu, intr-un volum al carui aspect grafic se ridica la inaltimea continutului si care iti va prilejui reintalnirea cu copilul din tine!
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 40,00 lei
- 50,00 lei
- 35,00 lei
Promoţii
-- 41,99 leiPRP: 59,99 lei (-30,01%)
- 67,15 leiPRP: 79,00 lei (-15%)
- 45,60 leiPRP: 48,00 lei (-5%)
RECENZII