Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Cusaturi romanesti - Elena C. Cornescu

Preț: 49,99 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786069980316
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 41
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Albumul Cusaturi romanesti culese de Elena C. Cornescu – unul dintre primele de acest fel, cuprinzand planse alcatuite profesional – a aparut la Casa Socec & Co. in 1906, dar autoarea a inceput sa adune, sa prelucreze modelele de cusaturi si sa alcatuiasca viitorul album cu 50 de ani inainte, ajutata, printre altele, de nepoatele lui Dinicu Golescu, Ana Davila (prima directoare a Azilului Elena Doamna) si de sora acesteia, Felicia Racovita (profesoara si apoi directoare a aceleiasi institutii).
Una dintre cele mai documentate si mai detaliate prezentari ale albumului o face in 1911 scriitoarea Margarita Miller-Verghy in studiul introductiv al unei lucrari de referinta in domeniul artei decorative traditionale romanesti, si anume Izvoade stramosesti, Editura Librariei Socec & Co.:
„Ce desfatare pentru ochi sunt acele stampe colorate, care contin 255 de izvoade de o rara frumusete si de o nepomenita varietate! Ele reproduc numai camasi taranesti, adunate din 7 districte ale Romaniei: din Muscel – 15; Arges – 9; Ramnicu-Valcea – 8; Olt – 3; Gorj – 2; Prahova – 1; Dolj – 1.“
Descriind albumul, Margareta Miller-Verghy subliniaza faptul ca cele 39 de planse cu modele din Muntenia, la care se adauga altele doua, reprezentand un costum din Banat si unul sarbesc, gasit intr-un sat din districtul Ilfov, „contin, fiecare, numeroase modele care contribue la impodobirea unei camasi taranesti si arata anume intrebuintarea fiecarui izvod: gulerul, altita, imprejurul manecei etc., precum si reproducerea foarte exacta si numele celor 15 feluri de puncte de tesatura intrebuintate de strabunele noastre din timpii cei mai vechi.“
La mai bine de un secol de la publicare, albumul isi conserva calitatea artistica, valoarea documentara crescandu-i pe masura trecerii timpului. Aceasta este si ratiunea pentru care ne-am incumetat sa-l reeditam in acest an al Centenarului.
Ioan Craciun

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3372 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.