Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Contra curentului. Radiografii istoriografice post-moderne - Ionut Tene

PRP: 28,90 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,01 lei
Diferență: 2,89 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 9786069259368
Anul publicării: 2015
Pagini: 328
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Nu e o carte de recenzii, ci o interpretare personala asupra unor idei transmise de cartile istoricilor romani pe care le-am citit la inceput de mileniu. Am incercat sa ofer o viziune obiectiva din lecturarea unor carti, care au circulat pe piata istoriografiei noastre dupa anul 2000. Istoriografia noastra s-a manifestat puternic in ultimii ani oferind teme de meditatii interesante. De cele mai multe ori m-am plasat in contra curentului oficial al istoriografiei romanesti, prea tezista si prea preocupata sa continue niste teme „europene” impuse sau induse in societatea noastra. O istoriografie care devine oficializata este anchilozata si continua in maniera celei din perioada comunista, dar sub o alta forma. Europenismul, sau orice „ism”, nu trebuie sa devina un subsidiar al marxismului. In cartea mea am incercat sa ofer o forma mentis dezanchilozata de „isme” si diferita de discursul „oficializant”.
Consider ca istoricul trebuie sa fie un om liber si lipsit de prejudecati ideologice sau interese pecuniare. De cativa ani istoricii romani si-au transformat pasiunea si vocatia in meseria de istoric, bine stipendiata de fundatii sau institute publice, cu un rol clar definit de educare in interese ideologice obscure si punctate de societatea noastra ierarhica. Rolul istoricului nu este acela de a educa masa oamenilor in interesul unor curente sociale, politice, statale sau transnationale si de a le induce teme prestabilite, ci acela de a spune adevarul pur, pe cat e posibil din punct de vedere stiintific. Interpretarea trecutului trebuie facuta cu sinceritate si dragoste de adevar, nu pentru a manipula societatea. In ultima vreme avem de-a face cu o istoriografie post-moderna preocupata mai mult de vectorul unui model de societate prestabilit decat sa ofere o interpretare cat mai corecta si adevarata a timpului trecut. In societatea post-moderna, umanitatea a pierdut perceperea timpului ca traire de sine si a devenit un spatiu plastificat de interese sau sugestii aplicate sau induse.
Cartea de fata doreste recuperarea „timpului pierdut” intr-un mod personal, livresc, sincer si foarte deschis, asa cum crede un istoric si caruia ii sunt mai dragi adevarul si istoria romanilor, decat interesele unei istorii institutionalizate si anchilozate. Am preferat sa fiu singur contra curentului, aproape prabusit de apele repezi si tulburi ale istoriografiei institutionalizate si blocate in proiect, decat o frunza batuta de vanturile unor interese din afara adevarului istoric. Scriind aceasta carte m-am simtit insingurat, ca scriitorul francez Sylvain Tesson pe malul lacului Baikal, pustnic prin taigaua siberiana, in cautarea „timpului pierdut”. Perceperea corecta si sincera a timpului e foarte importanta pentru un istoric. Timpul e materialul cu care lucreaza istoricul pe care apoi il ofera, prin filtrul bogat de experiente culturale si interpretari personale, tuturor celor interesati de trecut, prezentat, cat este de posibil omeneste, aproape de adevar.
Ionut Tene
* * *
Ionut Tene – n. 23 februarie 1972, Dragasani. Bacalaureat, Liceul „Ady-Sincai”, 1990, Cluj-Napoca; Licentiat al Facultatii de Istorie, 1995, a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB); Master Relatii Internationale, 1996; Doctor in Istorie, 2008; PostDoctorat, 2013 (UBB). Autor de volume de versuri, critica literara si istorie. Carti publicate (selectie): Poezia noastra cea de toate zilele (critica literara), Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2004; Viata mea, clipele (versuri), Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2007; Reflectii critice despre o Teologie a Istoriei, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2001; Clujul Universitar, in memoria colectiva, 1944-1948, Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2009; Biografii universitare clujene. Marturii orale 1959-1989, Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2009.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3146 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.