Comunitatea globala a spectatorilor - Cassian Maria Spiridon
DESCRIERE
Comunitatea globala a spectatorilor aduna texte publicate in Convorbiri literare, intre octombrie 2018 si decembrie 2019. Nu mi-am propus nici in acest volum sa fac critica, in sensul curent al cuvintului, si nici obisnuita eseistica. Aceste articole exprima sau/si afirma, cu prioritate, citeva opinii, in genere o atitudine cit mai coerenta fata de un eveniment, indeobste literar, ori fata de o carte, de o personalitate, de o tema in dezbatere curenta sau referitoare la viata revistei Convorbiri literare etc.; incercind a fi o istorie in desfasurare a vietii publicistice si de idei, dar si a vietii literare nationale.
Nu am schimbat nimic fata de cele publicate, in afara greselilor inerente de tipar, asigurind astfel o fidelitate cel putin temporara a diverselor atitudini literare (adunate, aici, in al XII-lea volum, volumul XI fiind Convorbiri literare, Povestea unei reviste) impuse de evenimente, la care m-am straduit sa dau un raspuns propriu. Cassian Maria Spiridon
CASSIAN MARIA SPIRIDON s-a nascut in Iasi, Romania. Absolvent al Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Bucuresti. A fondat noua serie a revistei Timpul si a infiintat Editura Timpul, pe care o conduce si in prezent. A fondat Poezia, revista de cultura poetica, si a fost initiator, cofondator si coordonator al Caietelor de la Durau. Din 1995 este director al revistei Convorbiri literare, Iasi. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al Societatii Ziaristilor Romani si al Asociatiei Ziaristilor Romani, membru al PEN-Clubului european si presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Iasi. A fost invitat si a participat la numeroase festivaluri internationale de poezie. A debutat (in presa literara) in revistele Amfiteatru si Romania literara. A publicat peste 60 de volume de poezie, critica, publicistica si eseu. A primit Premiul Academiei Romane pentru poezie, doua premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania pentru eseu si alte numeroase premii si distinctii. A fost distins cu meritul Cultural in grad de Comandor. Poezia lui a fost tradusa in peste douazeci de limbi si publicata in volume distincte si diverse antologii in tara si strainatate.
Atent la miscarea contemporana a ideilor, la intrebarile si provocarile lumii (nu numai literare) de azi, Cassian Maria Spiridon face ample conspecte din carti fundamentale ale unor sociologi, psihologi, istorici ai mentalitatilor si religiilor, istorici si critici literari, poeti, scriitori si filosofi antici, clasici si moderni, de la Platon, Aristotel, Kant, Dostoievski, Eminescu, Dante, la D. D. Rosca, Nichita Stanescu, Edward Behr, Paul Johnson, Jean Sévillia, Guy Debord, Clive Staples Lewis, Raymond Aron, Hayek, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Günter Anders, Solomon Marcus, Virgil Nemoianu, I. D. Sirbu, Ion Barbu, urmarind consecvent citeva teme importante, atit intr-o fastuoasa bibliografie, cit si in spatiul propriei gindiri analitice, formulind raspunsuri, lansind, la rindu-i, ipoteze si intrebari, in texte, cu adevarat, de atitudine.
Ioan Holban
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 35,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
RECENZII