Codul Capitalului. Cum Dreptul creeaza Bogatie si Inegalitate - Katharina Pistor
DESCRIERE
Codul Capitalului este o carte (aparent neortodoxa) care examineaza modul in care activele precum pamantul, datoria privata, organizatiile de afaceri sau know-how-ul sunt transformate in capital prin intermediul legislatiei si al unor instrumente juridice simple si arhicunoscute (dreptul de proprietate, fiducia, dreptul contractelor, dreptul corporatist sau dreptul insolventei).
Capitalul reprezinta trasatura definitorie a economiilor moderne. Totusi, majoritatea oamenilor nu au idee de unde provine acesta, de fapt. Ce anume transforma simpla bogatie intr-un activ care creeaza automat si mai multa bogatie?
Codul Capitalului explica modul in care capitalul vremurilor noastre este in mare masura creat in spatele usilor inchise, in birourile avocatilor, si de ce acest fapt putin cunoscut este una dintre cele mai importante cauze pentru cresterea decalajului de avere intre detinatorii de capital si toti ceilalti.
Katharina Pistor demonstreaza in aceasta carte cum avocatii, cu ajutorul instrumentelor juridice pe care le manuiesc cu maxima iscusinta, „grefeaza” selectiv anumite bunuri, dotandu-le cu capacitatea de a genera si de a proteja bogatia privata, in beneficiul unei paturi restranse de beneficiari si, adesea, in detrimentul celorlalti membri ai societatii. Cu o asemenea „programare” juridica, orice obiect, actiune sau idee poate fi transformata in capital – iar avocatii sunt detinatorii acestui „cod”. Autoarea prezinta inclusiv mecanismele de drept international privat (asa zisele conflicte de legi), cu ajutorul carora avocatii „navigheaza” printre diferitele sisteme si norme juridice, selectandu-le pe cele care servesc cel mai bine nevoile clientilor lor, si cum tehnici juridice care au fost inventate pentru prima data cu secole in urma pentru a codifica proprietatile funciare sunt perfectionate si folosite astazi pentru a „coda” actiuni, obligatiuni, idei – „active” care nu au o existenta reala, efectiva, ele existand doar din punct de vedere juridic.
Acest nou mod de a gandi – foarte prezent in societatile actuale – reprezinta si una dintre cele mai pernicioase probleme ale timpurilor noastre. Cartea surprinde un tablou ingrijorator al naturii globale omniprezente a acestui „cod”, al oamenilor care il modeleaza si al guvernelor care il aplica.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 64,50 lei
- 200,00 lei
- 67,50 leiPRP: 75,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 67,50 leiPRP: 75,00 lei (-10%)
- 36,00 leiPRP: 40,00 lei (-10%)
- 32,37 leiPRP: 39,00 lei (-17%)
RECENZII