Cercetarea stiintifica la inceput de drum. Lucrarile Conferintei Internationale a Doctoranzilor in Drept, 29 iunie 2024, Bucuresti - Dana Apostol Tofan, Corneliu Liviu Popescu
DESCRIERE
Acest prim volum reuneste cea mai mare parte a lucrarilor prezentate cu ocazia primei editii a Conferintei Internationale a Doctoranzilor in Drept organizata impreuna cu Doctorialele Colegiului juridic franco-roman de studii europene aflate la a V-a editie, in zilele de 28-29 iunie 2024.
Un eveniment stiintific dobandeste valoare prin discutiile pe care le genereaza, prin teoriile pe care le promoveaza si chiar prin disputele de idei din timpul dezbaterilor ce pot sa apara cu ocazia prezentarii fiecarei comunicari. In cazul doctoranzilor, pentru care cercetarea stiintifica reprezinta un inceput de drum, modelul de organizare al conferintei l-a constituit Doctorialele Colegiului juridic franco-roman de studii europene. Intrate deja in traditie, Doctorialele reunesc doctoranzii Scolii Doctorale de Drept a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, unii aflati in cotutela cu o universitate franceza si doctoranzii unor universitati din Franta, cu predilectie ai Universitatii Paris 1 – Panthéon – Sorbonne. Cu aceasta ocazie, doctoranzii realizeaza o prezentare a documentarii parcurse in vederea elaborarii tezei, a modalitatii de abordare a temei alese precum si a stadiului redactarii, in functie de anul din stagiul doctoral, in care se afla si primesc sfaturi pertinente si idei utile de sistematizare a lucrarii, de metodologie etc. chiar de la conducatori de doctorat francezi si romani.
Conferinta Scolii Doctorale de Drept organizata pornind de la aceasta idee a reunit doctoranzii de la Scoli Doctorale de Drept din Hexagon ce integreaza Facultatile de drept de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea din Craiova alaturi de Universitatea din Bucuresti.
Pentru a raspunde exigentelor legale care stabilesc standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor, in cadrul Conferintei Internationale a Doctoranzilor in Drept, fiecare doctorand participant a realizat o prezentare a unei tematici din teza sa de doctorat, in limbile franceza, engleza sau romana. Cu ocazia fiecarei prezentari au intervenit cu idei, sugestii, propuneri etc. conducatorii de doctorat prezenti la fiecare sectiune si au avut loc discutii interactive cu privire la subiectele puse in discutie, toate de actualitate, avand un caracter interdisciplinar, ancorate adeseori, in dreptul Uniunii Europene, in jurisprudenta CJUE sau CEDO.
Comunicarile doctoranzilor se afla in acest volum. Ele reflecta preocuparile autorilor – mare parte tineri, care au urmat in succesiunea lor fireasca studii de licenta, studii de master si au dorit continuarea pregatirii lor profesionale, cu un doctorat – care sa le intregeasca cunoasterea aprofundata a unei anumite institutii a dreptului, de care cel mai adesea s-au simtit atrasi in timpul studiilor anterioare.
Interesul deosebit al participantilor la conferinta a fost evident pe parcursul intregii zile in care aceasta s-a desfasurat, discutiile continuand cu aceeasi pasiune si intensitate si in pauzele de cafea si de masa. Propunerea de a continua organizarea conferintei in anul urmator dar pe parcursul a doua zile a venit de la sine. Iar ideea de a implica participarea si altor conducatori de doctorat din centrele universitare mai sus mentionate s-a profilat pentru viitor.
Adresez calde multumiri pentru intreg efortul depus cu ocazia organizarii Conferintei si a realizarii volumului de fata, domnului profesor universitar dr. Corneliu-Liviu Popescu, titular al Departamentului Scolii Doctorale de Drept; doamnei dr. Elena Pacea, Secretar General al Colegiului juridic franco-roman de studii europene, precum si domnilor profesori universitari dr. François-Guy Trébulle, Directorul Colegiului juridic franco-roman de studii europene, si Jean-Christophe Barbato, Directorul Departamentului de Drept international si european al Scolii doctorale de drept a Universitatii Paris 1 Panthéon-Sorbonne, tuturor pentru sprijinul neconditionat acordat in organizarea Conferintei in cadrul Doctorialelor, precum si echipei de la Colegiu implicata in organizare, Charlotte Colard, Adrien Noulens si Elie Brandmeyer. Pentru Charlotte Colard si Elie Brandmeyer, ambii sufletul echipei, multumiri cu totul speciale, pentru aportul considerabil adus la realizarea volumului de fata si solicitudinea permanenta cu care a raspuns tuturor problemelor. Un grand merci!
Multumiri colegilor conducatori de doctorat implicati in desfasurarea conferintei prin participarea activa, in calitate de moderatori, la sectiunile organizate pe domenii ale dreptului: d-na. prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcas, d-na prof. univ. dr. Cristina Rotaru Radu, d-na. prof. univ. dr. Verginia Vedinas, d-na. conf. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, d-nul. prof. univ. dr. Radu Rizoiu si desigur, d-nul. prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu.
Dana Apostol Tofan
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 65,00 lei
- 58,41 leiPRP: 64,90 lei (-10%)
Promoţii
-- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 58,41 leiPRP: 64,90 lei (-10%)
- 161,10 leiPRP: 179,00 lei (-10%)
RECENZII