Castrul roman de la Slaveni The roman auxiliary fort from Slaveni - Dumitru Tudor, Gheorghe Popilian, Dorel Bondoc, Nicolae Gudea
DESCRIERE
In anul 2011 s-au implinit 30 de ani de la incheierea sapaturilor arheologice la castrul si asezarea civila de la Slaveni/Dolj (baie, templu, locuinte etc.). Din motive obiective si subiective monografia castrului si asezarii nu a fost publicata. Decesul profesorului D. Tudor, apoi a altui membru a colectivului, profesorul O. Toporu, au fost cauzele principale ale acestei situatii. S-au mai adaugat apoi reorientarea cercetarilor prof. G. Popilian spre alte domenii si in fine, starea precara de sanatate a ultimului.
In prezent, la initiativa prof. G. Popilian (si sub directa sa conducere), doi colaboratori la cercetarile arheologice din sudul Daciei, dr. D. Bondoc si prof. dr. N. Gudea, s-au decis sa indeplineasca dezideratul mentionat mai sus si sa elaboreze o monografie a castrului de la Slaveni si a asezarii lui civile. Monografia urmeaza un plan clasic, adoptat mai demult in arheologia provinciala romana, plan care acopera toate problemele pe care le ridica cercetarea unui obiectiv atat de complex (la ora aceasta cel mai complex din Dacia de sud). In contextul in care in Romania monografia arheologica nu are inca un rol decisiv in rezolvarea problemelor unei epoci istorice (oricare ar fi ea), elaborarea monografiei despre Slaveni are scopul de a intregi cunostintele despre epoca romana in Dacia de sud (Ostenia mai ales), dar si pentru intreaga Dacie. Monografia va pune la dispozitia cercetatorilor (dar si studentilor) de pretutindeni date despre un castru ale carui inceputuri dateaza dinainte de infiintarea Daciei (epoca Moesiei Inferior 101–106 si se incheie odata cu provincia de sud (275)).
Scopul monografiei este nu atat rezolvarea problemelor de istorie militara (care ocupa desigur un loc important), cat punerea in lumina a elementelor vietii soldatului roman, calitatea vietii lui, legaturile cu mediul civil, forta romanizatoare pe care a avut-o soldatul roman in context provincial dacic. Monografia castrului de la Slaveni incearca sa demonstreze ca Dacia a apartinut tipului occidental de viata romana, ca fortificatia a coagulat in jurul lui o buna parte din factorii procesului de romanizare. Toate acestea se vor reflecta atat in contextul scris a monografiei, cat si, mai ales, in partea de prezentare a culturii materiale (prin comparatie) ilustrata in catalog.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 169,15 leiPRP: 199,00 lei (-15%)
- 54,45 leiPRP: 60,50 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 169,15 leiPRP: 199,00 lei (-15%)
- 54,45 leiPRP: 60,50 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
RECENZII