Castrul auxiliar de la Buciumi seria Coins from roman sites and collections of roman coins from Romania. vol. 8 - Cristian Gazdac, Emanoil Pripon
DESCRIERE
Lucrarea „Castrul auxiliar de la Buciumi” reprezinta monografia numismatica a unuia dintre cele mai cunoscute castre din Romania, cercetat sistematic intre anii 1963–1976. Lucrarea este structurata pe trei capitole, care includ in continutul lor – privitor la problematica abordata – parti precum: stadiul cercetarilor, contributii proprii, concluzii, catalogul descoperirilor, bibliografie, anexe (harti, figuri, tabele, grafice).
Capitolul I, Castrul auxiliar de la Buciumi – situl si istoria sa, prezinta rolul pe care acest obiectiv l-a avut in antichitate, ca parte a sectorului nord-vestic a frontierei romane din provincia Dacia, istoricul cercetarilor efectuate, fazele de constructie si amenajare, edificiile cercetate, unitatile militare incartiruite, concluziile emise de unii autori pe baza studierii materialului arheologic rezultat in urma sapaturilor sistematice.
Capitolul II, Comentarii numismatice, trateaza intr-o prima parte, descoperirile monetare (moneda de aur, moneda de argint, moneda de bronz, monede imperiale grecesti, monede turnate, monede contrafacute), pentru ca in partea a doua sa fie aduse in discutie concluziile rezultate in urma analizarii intregului material numismatic din castru, in contextul arheologic in care a fost descoperit. Aceasta maniera de analiza a oferit date noi cu privire la fazele principale de amenajare ale castrului auxiliar de la Buciumi.
In Anexe sunt cuprinse 5 harti (Imperiul Roman cu localizarea provinciei Dacia si a castrului de la Buciumi, Dacia romana cu localizarea castrului de la Buciumi, pozitia strategica a castrului pe limesul nord-vestic al daciei romane, locatia castrului pe harta topografica a localitatii Buciumi si pozitia virtuala a castrului in peisajul actual) si figuri ale castrului cu zona arheologica cercetata, fazele de amenajare si principia castrului auxiliar, pana in secolul III p. Chr.
Un spatiu consistent in economia paginilor este ocupat de Cataloage, unde sunt repertoriate toate descoperirile provenite din castru si dintr-o colectie particulara din localitate, insa cu provenienta clara din zona sitului.
Graficele ilustreaza numarul de monede descoperite pe ani de domnie, si pe perioada, in castru si separat pe edificiile cercetate.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 169,15 leiPRP: 199,00 lei (-15%)
- 54,45 leiPRP: 60,50 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 169,15 leiPRP: 199,00 lei (-15%)
- 54,45 leiPRP: 60,50 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
RECENZII