Cartea cu tati - Robert Balan
DESCRIERE
Robert Balan, coordonatorul volumului
Andrei Dósa, Robert Serban, Radu Pavel Gheo, Igor Mocanu, Bogdan-Alexandru Stanescu, Mihai Dutescu, Florin Halalau
Doris Mironescu, Dan Coman, Florin Dumitrescu, Vasile Ernu, Andrei Gamart
Aceasta nu este inca o carte despre cum sa fii „un parinte perfect“. Robert Balan
„Diada tata-copil e foarte putin sau fals, din punctul meu de vedere, reprezentata in mai toate artele. Avem pe de o parte imaginea idilica: nou-nascutul e un ingeras care aduce bucurie si fericire in familie, iar tatal descrie asta de undeva din turnul sau de fildes (ma rog, biroul lui) fara sa ia parte efectiv la tot ce tine, practic, de noua ordine familiala. De cealalta parte, avem tatal vazut ca o autoritate, care stabileste reguli si da pedepse, iarasi fara sa tina cont de nevoile copilului si ale partenerei. Ambele imagini nu au (sau au prea putin) de-a face cu realitatea, cu concretul, cu ceea ce se intampla in viata de zi cu zi. Acest volum este urmarea unui spectacol de teatru. In 2019 am facut «Cocotat pe schele», un spectacol despre rolul tatalui in societatea contemporana.
Cu spectacolul (si textele din acest volum) am vrut sa prind si partile alea frumoase, dar si chestiunile banale sau chiar neplacute din viata de familie.
E nevoie si de scutece schimbate, si de timp petrecut degeaba pe banca in parc (cand, de fapt, iti doresti sa fii oriunde in alta parte), si de bani... Pana la urma, exista si momente fericite, si plictiseli, si nesigurante, si bucurii, si certuri sau chiar divorturi...“ Robert Balan
„La oamenii mari dimineata e altfel: doar din reflex mai ducem acum ceasca la gura si doar un caimac prafuit mai suflam inainte de-a ne preface ca bem, iar fumul iese din tigara numai daca invartim de cheita – fumul acesta de plus in care fetita nu se poate lovi. Da, am crescut mari si ca la toti oamenii mari si la noi corpurile folosesc doar ca sa ne recunoasca fetita si folosesc doar pentru a inainta cat de repede-nspre ea – niste mecanisme sigure de ingrijit Mara, Mara care tocmai a implinit doi ani.“ Dan Coman
„Cand am ajuns a doua zi la Filantropia, nu am pierdut vremea in adorarea pruncului, ca mi s-a trasat o sarcina clara, barbateasca, plina de insemnatate pentru noul cetatean al lumii: trebuia sa-l inscriu la starea civila, sa-i dau numele si sa-i declar identitatea. Sa-i oficializez prezenta in lume si in comunitate. Asta e rolul tatalui – de la inceput pana cand copilul va creste si va fi gata sa infrunte singur viata. Sa il acomodeze cu lumea din afara caminului, sa-l antreneze, pas cu pas, pentru acea infruntare.“ Florin Dumitrescu
Andrei Dósa s-a nascut in 1985, la Brasov. A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturala din cadrul Facultatii de Litere din Brasov. A publicat patru volume de poezie si un roman, Ierbar. A tradus mai multe carti din engleza si maghiara. In prezent, este redactor al revistei Poesis International.
Robert Serban este cunoscut in primul rand ca poet, dar a publicat multe titluri si din alte genuri literare: interviuri, memorialistica, proza. Este presedintele Festivalului International de Literatura de la Timisoara, orasul in care locuieste, si realizatorul Emisiunii de televiziune Piper pe limba. In 2018, a lansat o carte semnata impreuna cu fiul sau nascut in 2011: Tata, eu glumesc serios — Tudor Serban in dialog cu Robert Serban (Ed. Polirom).
Radu Pavel Gheo
Nascut in 1969 in Oravita, crescut intr-un sat de la granita cu fosta Iugoslavie, emigrat cu succes in spatiul urban (Timisoara-Iasi-Timisoara), emigrant esuat in Statele Unite (Bellevue, Washington). Scriitor, eseist, traducator, casatorit cu Alina Radu, in prezent tata de gemeni. Cateva volume de eseuri (Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a, Romanii e destepti. Clisee mioritice, DEX-ul si sexul), trei volume de povestiri (Valea Cerului Senin, Numele mierlei si Un drum cu Ceapa), doua volume de studii critice (Despre science fiction si Strain in tara straina), trei romane (Fairia — o lume indepartata, Noapte buna, copii!, Disco Titanic), 28 de carti traduse din limba engleza. Numara cateva premii si reeditari ale volumelor aparute la Editura Polirom, cateva traduceri in limbi si tari europene, un doctorat in Filologie si, in ultimii 30 de ani, vreo zece adrese fixe temporare in Timisoara, Iasi, Bellevue, Giroc. In prezent, este redactor si traducator la Editura Polirom, colaborator cu rubrici fixe la Suplimentul de cultura din Iasi si la revista Orizont din Timisoara, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timisoara. Revenit in spatiul rural, langa Timisoara, azi mai mult tata, mai putin scriitor.
Igor Mocanu a curatoriat mai multe expozitii de arta contemporana si moderna, intre care: Cultura Artist — Run: Critica. Rezistenta. Evadare (Rezidenta BRD Scena 9, 2018), WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands (Casa Artelor Timisoara 2019), Perspectives, cea din urma alaturi de Wim Waelput (Bozar, Bruxelles, parte din programul prezentat de Romania la Festivalul Europalia). A publicat articole de opinie si critica in diverse reviste si ziare precum „CriticAtac“, „Art Dance News“, „Art Ploshadka“, „Arta“, „Idea arta + societate“.
Bogdan-Alexandru Stanescu
Sunt un tata in varsta de 40 de ani. Am doi copii, un baiat si-o fata. Am scris sase carti, iar de 15 ani am mai multa grija de cartile altora decat de ale mele, ceea ce inseamna ca in timpul zilei sunt editor de carte. Imi traiesc ambii parinti, ba chiar si un bunic, care a implinit 93 de ani. Sunt casatorit cu mama copiilor mei, care duce tot greul familiei in spate, lasandu-ma sa ma rasfat cu tot ce e mai putin practic in viata noastra: lectiile de romana, de engleza sau de franceza. Avem si doua pisici grase, poate singurele fiinte mai rasfatate decat mine in casa pe care o impartim.
Mihai Dutescu (n. 1979, Alexandria) a debutat in 2010 cu volumul de poezie si toata bucuria acelor ani tristi (Ed. Cartea Romaneasca), volum recompensat cu mai multe premii si nominalizari, printre care Premiul Mihai Eminescu — Opera Prima. In 2014 revine cu o noua colectie de poezii, franceza un avantaj (Ed. Pandora M), alaturi de romanul Uranus Park (Ed. Polirom), distins cu premiul „Tanarul Prozator al Anului 2014“, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a V-a. Este prezent cu proza, poezie, articole, interviuri etc. in mai multe publicatii si antologii, iar textele sale au fost traduse in engleza, franceza, suedeza, germana si ceha.
Florin Halalau
M-am nascut la 13 aprilie 1967 in Bucuresti. Am publicat doua carti de poezie, Asigurari de viata (Ed. Brumar, 2011 — Colectia Poeti romani contemporani) si Obiectele din oglinda sint mai aproape decit par (Casa de Pariuri Literare, 2016 — Seria poezie, Colectia Prezent) precum si o conversatie cu un cristian, Pe cont propriu. un dialog cu Florin Halalau (Casa de Pariuri Literare, 2017 — Colectia Interviu). Insa inainte de a fi autor publicat, am primit rolul de tata. Ma straduiesc zi de zi sa il joc cat mai bine cu putinta.
Doris Mironescu este critic literar. Conferentiar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi si cercetator stiintific la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide“. A publicat Viata lui M. Blecher. Impotriva Biografiei (2011, ed. a 2-a 2018), Un Secol al memoriei. Literatura si constiinta comunitara in epoca romantica (2016) si a ingrijit editia critica M. Blecher, Opere (2017).
Poet si prozator, Dan Coman a publicat in 2009 Dictionarul Mara (ghidul tatalui 0-2 ani), carte care a primit Premiul Radio Romania Cultural pentru poezie. Este autor a patru volume de poezie, intre care Insectarul Coman (2017) si ghinga, si a mai multor volume de proza (Parohia, Casnicie s. a.). Textele sale sunt incluse in antologii din Romania, Suedia, Franta, SUA, Serbia, Ungaria, Slovenia, Canada. Cel mai recent volum al sau este Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodata (Polirom, 2019).
Florin Dumitrescu (n. 1966, Bucuresti): sotul Alinei Dumitrescu, tatal lui Pavel (20 de ani) si al Crinei (13 ani). In afara de aceste creatii cu adevarat importante, Florin mai are unele realizari. In anii ’90, capata faima ca textier al Sarmalelor Reci, drept pentru care este recrutat pe postul de copywriter. In decursul timpului, va trece prin diverse agentii de publicitate si, totodata, va accepta sa scrie versuri si pentru alti muzicieni. Publica volume de versuri: Ana are mere (Cartea Romaneasca, 1997), INcantece (Vinea, 2010), Dodii (Nemira, 2016); si grupaje in antologiile grupului Poetic Marfa (1996, 2011, 2019). Ca antropolog, publica Balciul Universitatii (Humanitas, 2013), Traditii la superoferta (Cartier, 2015), Publi-Cetatea. Branduri de poveste (Integral, 2019). In 2019, publica si un manual de copywriting, Retorica sloganului (Integral).
Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al. I. Cuza“, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai“, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews, Timpul, Adevarul si Libertatea, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural. Volume: Nascut in URSS (Polirom, 2006), Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu (Polirom, 2010), Intelighentia rusa azi (Cartier, 2012), Sint un om de stinga (Cartier, 2013), Sectantii. Mica trilogie a marginalilor (Polirom, 2015), Intelighentia basarabeana azi (Cartier, 2016), Banditii. Mica trilogie a marginalilor (Polirom, 2016).
Andrei Gamart (n. 1980, Chisinau) este poet si artist vizual; unul dintre membrii fondatori ai grupului literar Humanzone din Chisinau. Din 2008 locuieste si activeaza in Bucuresti.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 43,20 leiPRP: 48,00 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
- 31,50 leiPRP: 35,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 43,20 leiPRP: 48,00 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
- 31,50 leiPRP: 35,00 lei (-10%)
RECENZII