Cantecul celulei. O explorare a medicinei si a fiintei umane reinnoite - Siddhartha Mukherjee
DESCRIERE
Istorisind povesti remarcabile cu oameni de stiinta, medici si pacienti salvati de munca lor, Cantecul celulei este a treia carte in care Siddhartha Mukherjee exploreaza ce inseamna sa fii om.
Spre sfarsitul anilor 1600, un distins erudit englez, Robert Hooke, si un excentric negustor olandez de postavuri, Antonie van Leeuwenhoek, privesc prin microscoapele lor artizanale si descopera ca organismele vii complexe sunt ansambluri de unitati minuscule, autonome, care se autoregleaza. Fiecare parte din corpurile noastre este construita din aceste caramizi. Hooke le-a botezat celule.
Descoperirea celulelor – si regandirea corpului uman ca un ecosistem celular – anunta nasterea unui nou tip de medicina, bazat pe manipularile terapeutice ale celulelor. Boli de o mare diversitate, de la cancer la COVID, pot fi, toate, privite ca rezultate ale functionarii anormale a sistemelor celulare, dar si ca tinte ale terapiilor celulare.
In Cantecul celulei, Mukherjee povesteste cum au fost descoperite celulele si in ce fel biologia celulara conduce la crearea de tratamente novatoare si de oameni noi. Scrisa cu antren, cartea de fata ofera o panorama vie, condimentata cu propria experienta a lui Mukherjee de cercetator, medic si cititor pasionat.
SIDDHARTHA MUKHERJEE este autorul cartilor Gena. O istorie fascinanta (primul loc pe lista New York Times Bestsellers), si Imparatul tuturor bolilor. O biografie a cancerului (castigatoare a Premiului Pulitzer in 2011 pentru domeniul nonfictional). Mukherjee este conferentiar universitar la Columbia University, medic si cercetator in oncologie. Locuieste la New York cu sotia si fiicele lor. Detalii, pe website-ul personal: SiddharthaMukherjee. com.
„Am inceput Cantecul celulei cu o curiozitate moderata care s-a accentuat rapid pe masura ce dadeam paginile, ca si cum as fi citit o excelenta carte de suspans. Intr-un limbaj prietenos, analizand evolutia si fiziologia celulei, cea mai simpla forma de viata, cea din care suntem cu totii alcatuiti, Siddhartha Mukherjee ne invata sa privim cu uimire atat manifestari biologice (am zice) banale, precum bataile inimii (in fapt, o realizare miraculos de complexa a biologiei celulare), cat si unele care par de domeniul literaturii SF, precum folosirea celulelor cancerigene in proiectarea medicamentelor impotriva cancerului.
Trecand prin povestea aspirinei sau a talomidei, descoperirea FIV si a ingineriilor genetice, antibiotice si anticorpi, imunitate si memoria celulara si multe, multe alte subiecte fascinante, am avansat de la «Din ce suntem facuti?» la «Cine suntem?» si apoi la «Ce putem sa facem din ceea ce suntem?». Iar aici intervine, ca intotdeauna, tentatia noastra demiurgica de a ne „juca” cu creatia, hybris-ul si nemesis-ul nostru. In acest moment, incepi sa simti apropierea de misterele stiintei la fel cum au simtit si primii sapiens apropierea de sacru: cu fascinatie si groaza, deopotriva. V-am spus doar ca urmeaza sa cititi o carte de suspans.” (Laura Caltea)
”Cu totii ne imbolnavim la un moment dat. Cu totii vom avea pe cineva drag cuprins de boala. Pentru a intelege, in acele momente, ce se intampla si pentru a ne regasi speranta intr-o ameliorare, e bine sa stim cate ceva despre celule, aceste caramizi ale vietii. Cea mai recenta carte a lui Mukherjee va ofera cunostintele necesare. Oncolog si premiat cu Pulitzer, Mukherjee si-a investit toate talentele in aceasta carte fantastica.” ― Bill Gates
„Bine documentata, Cantecul celulei este un extraordinar periplu prin istoria descoperirii celei mai inovatoare forme de medicina celulara practicata in prezent, impreuna cu promisiunile acestei abordari.” ― Paul Nurse, Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina (2001)
„Relatarea lui Mukherjee despre primele incercari din domeniul transplantului de maduva iti da palpitatii. Discutia despre celulele-stem este excelenta (...) In ansamblu, cartea este o oda inchinata celulelor, vizand structura si functia lor, trasaturile lor comune, diversitatea lor, interconexiunile si posibilitatile lor nelimitate, scriitura fiind marcata de un sentiment de mirare si umanitate.” — Booklist
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 49,40 leiPRP: 52,00 lei (-5%)
- 270,00 leiPRP: 300,00 lei (-10%)
- 45,00 leiPRP: 50,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 49,40 leiPRP: 52,00 lei (-5%)
- 270,00 leiPRP: 300,00 lei (-10%)
- 45,00 leiPRP: 50,00 lei (-10%)
RECENZII