Cafe Au Lait - Julian Barnes
DESCRIERE
Un nobil britanic isi traieste in Franta ultimele zile de viata. Calea ferata franceza e un cosmar pentru muncitorii englezi. Iar suprarealistii din Franta, pe de alta parte, descopera amorul à l’anglaise...
Cum se vede Franta prin ochii englezilor? Cum traieste un englez in tara de dincolo de Canalul Manecii? Ce inseamna sa fii englez in Franta?
Ironia cunoscuta a lui Julian Barnes, fin cunoscator si iubitor al lumii franceze, se dezlantuie in Café au lait, o carte ca o declaratie de dragoste ascunsa printre imagini de viata cotidiana si secvente din mai multe timpuri.
„Sclipitoare si seducatoare, ca si celelalte carti ale lui Barnes.“
Libération
„Multa vreme am crezut ca sunt incapabil sa scriu povestiri. Defectele si calitatile autorului sunt prea evidente in ele. Toata lumea stie ca romanul perfect nu exista. Dar ne putem gandi la poemul perfect, la povestirea perfecta. Totusi, in 1990 am scris una si, mai tarziu, inca trei sau patru. Pana la urma, a rezultat aceasta carte, care a aparut in engleza chiar in ziua cand implineam 50 de ani. [...] Îmi place capacitatea Frantei de a-si pastra particularitatile regionale, de a rezista, mai bine decat noi, englezii, in fata americanizarii, a standardizarii. Capacitatea de a-si pastra cultura.“
Julian Barnes, interviu acordat saptamanalului L’Express
„Zece mici bijuterii reunite sub titlul Café au lait. Zece tablouri ce ilustreaza trei sute de ani de relatii pasionate si tragicomice intre Franta si Marea Britanie. Chiar daca unele povestiri sunt mai sumbre decat precedentele scrieri ale lui Barnes, ansamblul uimeste prin amestecul de eleganta, fantezie, eruditie, umor si seriozitate.“
L’Express
„Zece povestiri cu titluri scurte, dar pline de semnificatie, pe care reusesti sa le patrunzi cu adevarat, abia dupa ce ai terminat de citit intreaga carte, ce este gandita ca un mecanism ce se intrepatrunde, la fel cum laptele coloreaza si adauga o savoare discreta cafelei amarui. Julian Barnes este un arhitect de aceasta data, un arhitect care zugraveste in cele mai neasteptate imagini si situatii relatiile controversate, pline de suisuri si coborasuri ale celor doua popoare cu un trecut incarcat – englezii si francezii.”
Alice Teodorescu
Traducator: Mihai Moroiu
Paperback
Despre autor:
Julian Barnes s-a nascut in Leicester, Anglia, in 1946. A studiat la City of London School intre 1957 si 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) in 1968 sectia de limbi moderne. Dupa incheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a devenit redactor literar si a semnat recenzii in New Statesmen si New Review. Intre 1979 si 1986 a realizat cronici de televiziune, mai intai pentru New Statesmen si apoi pentru Observer.
Opera lui Julian Barnes numara peste cincisprezece volume de proza si eseuri, cariera sa literara fiind incununata de numeroase premii si distinctii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Médicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E. M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina pentru Trois (1992). A fost de trei ori finalist la Booker Prize: in 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, in 1998 pentru Anglia, Anglia si in 2005 pentru Arthur & George. Statul francez i-a acordat in 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, in 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar in 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. De asemenea, in 1993 Fundatia FVS i‑a acordat Shakespeare Prize, iar in 2004 a fost recompensat cu Premiul Statului Austriac pentru Literatura Europeana. In prezent locuieste la Londra.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
RECENZII