Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Bucurestiul literar. Sase lecturi posibile ale orasului - Andreea Rasuceanu

PRP: 45,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 40,50 lei
Diferență: 4,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735053529
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: 1
Pagini: 352
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

„Cartile despre Bucuresti ale Andreei Rasuceanu, Cele doua Mantulese, Bucurestiul lui Mircea Eliade si, iata, acum — Bucurestiul literar. Sase lecturi posibile ale orasului, au fost incununate cu laurii criticii, dar au fost in acelasi timp succese de public. Pentru ca Andreea Rasuceanu a gasit nu doar o tema de impact, ci si o metoda si un stil prin care, fara sa abdice de la rigorile unui studiu performant, foarte modern, a starnit interesul unui mare numar de cititori. Aflat la intersectia unor campuri teoretice fertile (geocritica, teorie literara, antropologie culturala, filozofie, psihosociologie), studiul sau reconstituie si restituie intr-un mod ingenios, cu o vocatie analitica remarcabila, imaginea unui oras real si, deopotriva, imaginar.“ (Adriana BABETI)
„Cele sase capitole ale cartii izbutesc performanta de a impinge Bucurestiul in «galeria marilor orase postmoderne». E dintr-odata citibil si ni se livreaza patimas, demn de iubit, asa cum il vedem aici antropomorfizat, sondat prin palimpsest spre miezul magic, personaj in sine ori capturat subiectiv de trairile altor personaje.“ (Tania RADU)
 
„Remarcabil critic literar, Andreea Rasuceanu propune o imagine a Bucurestilor rezultata din recitirea unui sir de romane semnate de autori definitorii pentru actualitatea scrisului romanesc. Lecturile propuse de aceasta carte reprezinta o initiativa importanta, ce vine in intampinarea unei noi metode de cercetare: geocritica.“ (Cornel UNGUREANU)
 
O carte-experiment despre inepuizabilele relatii care se creeaza intre oras si proiectia sa literara, intre privirea autorului si cea a cititorului, intre diferitele harti interioare si diferitele moduri de a citi peisajul urban. Bucurestiul literar vorbeste despre imaginea orasului asa cum apare in operele a sase scriitori din generatii diferite: in cartile lui Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Stelian Tanase, Simona Sora, Filip Florian si Ioana Parvulescu, Bucurestiul devine personaj. Fiecare capitol e insotit de un interviu – o marturie nemijlocita care subliniaza asemanarile ori deosebirile dintre perspectiva exterioara, a criticului, si modul in care autorul traieste relatia cu orasul.

ANDREEA RASUCEANU este scriitoare si critic literar. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (1998–2002), sectia romana-engleza. In anul 2009 a devenit doctor in filologie cu lucrarea Mahalaua Mantulesei, drumul catre modernitate, in cadrul Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii (UB). Intre 2010 si 2013 a beneficiat de o bursa postdoctorala POSDRU, incluzand un stagiu de sase luni la Universitatea Sorbonne – Paris 3, finalizata cu lucrarea Bucurestiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literara. A predat cursuri de presa culturala romaneasca, cultura si civilizatie romana, limba si literatura engleza. A publicat cronici, interviuri, articole de specialitate in reviste literare precum: Viata Romaneasca, Romania literara, Observator cultural, Revista 22, Bucurestiul cultural, Idei in dialog, Dilema veche, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleza si prefete.
Prima ei carte, Cele doua Mantulese, a aparut la Editura Vremea, in anul 2009. A fost nominalizata la premiile Romaniei literare, ale Uniunii Scriitorilor din Romania si la Marile Premii Prometheus, sectiunea Opera Prima. In 2013 a aparut, la Editura Humanitas, cartea Bucurestiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literara, care a fost nominalizata la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania si la premiile revistei Observator cultural. A primit premiul Tanarul critic al anului 2013, in cadrul Galei tinerilor scriitori. In 2016 a publicat, la Editura Humanitas, Bucurestiul literar. Sase lecturi posibile ale orasului, carte nominalizata la premiile revistei Observator cultural.
Este coautor al volumelor Bucurestiul meu (Humanitas, 2016), Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism (Polirom, 2014), Bookataria de texte si imagini 2 (Pandora-M, 2016), Ferestre din Bucuresti si povestile lor (Editura Peter Pan, 2015), Orasul. Antologie de proza (Gestalt Books, 2016), Tot inainte! Amintiri din copilarie (Curtea Veche, 2016).
In anul 2016 a lansat o emisiune difuzata de TVR 2, Povesti citadine. Din vara lui 2017 coordoneaza seria de literatura contemporana a editurii Humanitas.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2596 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.