Bazarul unui poet. Memorii de calatorie in Germania, Italia, Grecia, Orient si tarile dunarene, 1840–1841 - H. C. Andersen
DESCRIERE
Editie integrala
Traducere si note de Grete Tartler si Ana‑Stanca Tabarasi‑Hoffmann • Prefata de Grete Tartler
Bazarul unui poet, publicat acum in editie integrala, cel mai cunoscut dintre volumele cuprinzand memorii de calatorie ale lui H. C. Andersen, este considerat o capodopera a expresivitatii, pitorescului si detaliului poetic. In peregrinarile sale a ajuns si pe teritorii ale Romaniei de azi, prilej cu care descrie popasurile la Küstendje (Constanta), Giurgiu si Orsova (unde a stat mai mult, in carantina), drumul in trasura spre Cernavoda, infatisarea exotica a pastorilor valahi si privelistile de pe malurile Dunarii, in croaziera spre Portile de Fier. Nu doar o data, admirand natura, casele taranesti, turlele bisericilor, remarca, pe drumul sau de intoarcere din Orient, ca aici incepe Europa.
„H. C. Andersen ne e cunoscut tuturor din povestile copilariei – insa cine si-ar fi inchipuit ca in fantastul scriitor se ascunde un temperament de reporter, un jurnalist atent la tot ce e nou in epoca – fotografie, tren, vapor cu aburi, telegraf, electromagnetism –, care viseaza ca Europa va putea fi vazuta in doar cateva zile cu o masina de zbor, sau ca Liszt, concertand in Germania, va putea fi ascultat de la Copenhaga?
Calatoria celebrului autor prin Europa, inceputa la 31 octombrie 1840 si incheiata la 22 iulie 1841 (noua luni – perioada simbolica pentru nasterea unui „nou Andersen“), era mai mult decat o dorinta de a uita necazurile. Dorul de calatorie, nevoia de aventura, pe care orice insular danez le are in sange, au transformat sejurul obligatoriu in Italia, la moda pe atunci, intr-o calatorie mai ampla, continuata pe malurile Dunarii, in Grecia si Turcia. Autorii romantici – intre care il putem numara pe autorul acestor pagini – erau fascinati de exotic, de contrastul Orient–Occident, de cautarea alteritatii pe meleagurile povestilor – si in acest context putem citi Bazarul unui poet ca pe o perpetua intersectare a culturii romano-germanice, respectiv habsburgice, cu aceea a Imperiului Otoman.“ — GRETE TARTLER
H. C. ANDERSEN (1805‒1875), scriitor danez, autor de nuvele, romane, poeme, piese de teatru, memorii de calatorie (care toata viata a refuzat sa semneze cu prenumele intreg, Hans Christian, folosindu-si doar initialele), este celebru mai ales pentru basmele sale, traduse in peste o suta de limbi. Dar Andersen a fost si un calator pasionat, cu spirit de aventura, care nu s-a oprit la Italia (obisnuita calatorie a epocii romantice), ci a trecut mai departe spre sud, notandu-si cu empatie si umor sec danez impresiile din locuri pana atunci prea putin cunoscute europenilor. A scris astfel mai multe volume, imbinand descrierea cu documentarul, pasaje filozofice, poezii, legende si fictiune pura, intr-un amestec foarte personal (ilustrat uneori prin propriile schite si desene sugestive). Pe langa memoriile de calatorie in muntii Harz (1831), Suedia (1851), Spania (1863) si Portugalia (1866) si autobiografiile sale, referitoare si la calatorii, volumul de fata (En Digters Bazar/Bazarul unui poet, 1842 ‒ publicat acum de Humanitas in editie integrala) este cel mai cunoscut, fiind considerat o capodopera a expresivitatii, pitorescului si detaliului poetic.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 27,00 leiPRP: 30,00 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
- 40,50 leiPRP: 45,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 27,00 leiPRP: 30,00 lei (-10%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
- 40,50 leiPRP: 45,00 lei (-10%)
RECENZII