Ouă, iepurași și cărți grozave
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Asezarea de epoca bronzului de la Podu Brosteni-Poiana Popii (jud. Arges, Romania) - Cristian Eduard Stefan

PRP: 160,00 lei (-15%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 136,00 lei
Diferență: 24,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Luni, 28 Apr. 2025
ISBN: 9786065377172
Anul publicării: 2025
Pagini: 432
Format: 205x295
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Dupa un prim volum prilejuit de cercetarea unei asezari neolitice la Milcovu din Deal, jud. Olt (STEFAN 2021b), iata ca Drumul Expres Craiova-Pitesti ne da ocazia publicarii unei alte cercetari arheologice preventive, de data aceasta fiind vorba de asezarea de epoca bronzului de la Podu Brosteni-Poiana Popii, jud. Arges.

Judetul Arges este cunoscut pentru patrimoniul sau arheologic stravechi, pe teritoriul sau fiind cercetate de-a lungul vremii obiective interesante, cum ar fi importantul Limes Transalutanus cu castrele romane aferente, tell-urile gumelnitene de la Teiu, Popesti sau Zidurile, dava de la Cetateni, numeroasele necropole de tip Ferigile, un numar consistent de monumente medievale etc.

Misiunea noastra a fost sa investigam asezarea de la Podu Brosteni-Poiana Popii (or. Costesti, jud. Arges), aflata pe un platou la nord de localitate, pe terasa stanga a paraului Albota, un mic afluent al Teleormanului. Toate vestigiile aflate pe traseul Drumului Expres intre Km. 107+980 − 108+400 (cu extinderi pe bretelele de la Km. 108+300: intre km 0+000 si 0+240 – bretea N si Km. 0+000 – 0+240 – bretea S) apartin epocii bronzului (cultura Tei).

Situl nr. 2 de la Podu Brosteni-Poiana Popii a fost reperat in urma diagnosticului intruziv din primavara anului 2022 de catre o echipa de la Muzeul Judetean Arges coordonata de Dragos Mandescu (MANDESCU et alii 2022). Cercetarile arheologice preventive au avut loc intre 6 iunie si 5 august 2022, echipa de arheologi fiind urmatoarea: Cristian Eduard Stefan (responsabil stiintific, Institutul de Arheologie „Vasile Parvan”, Bucuresti), Oana Gheorghe, Andrei Heroiu, Sorin Costea, Madalina Sava, Claudiu Lazarica, Codrut Florea (Banat Archaeosave SRL).

Luand in considerare carentele cercetarii epocii bronzului din zona Argesului, semnalate pe buna dreptate in literatura de specialitate (MANDESCU et alii 2014,
p. 23), am hotarat ca este necesara publicarea sub forma monografica a rezultatelor cercetarii arheologice de la Podu Brosteni. Un stimulent puternic l-a constituit faptul ca avem de-a face cu cea mai mare asezare Tei cercetata in zona Argesului, dar si numarul consistent de date radiocarbon, plus importantele date de arheometrie.
De asemenea, am hotarat sa punem asezarea de aici in contextul epocii bronzului din nord-vestul Munteniei, un capitol separat fiind dedicat analizei a 100 de asezari Tei din judetele Arges si Dambovita.

O serie de persoane ne-au sprijinit in efortul nostru de la cercetarea arheologica din teren pana la aparitia volumului de fata. Amintim aici conducerile celor doua institutii implicate in cercetarea arheologica, Cornel Popescu si Dragos Mandescu (Muzeul Judetean Arges), respectiv Eugen Nicolae si Radu Bajenaru (Institutul de Arheologie „Vasile Parvan”, Academia Romana). In persoana Oanei Damian, sefa sectorului Muzeul National de Antichitati, am avut un sprijin constant in ceea ce priveste cercetarile arheologice preventive. Florela Vasilescu si Camil Bircean (SC Vanderlay Arheo SRL) ne-au ajutat cu o buna parte din ilustratie, pentru care le suntem foarte recunoscatori. Discutii extrem de utile am purtat cu Sorin Ailincai, Ion Dumitrescu, Tiberiu Vasilescu, Alexandra Tarlea, Neculai Bolohan, Dragos Mandescu, Radu Bajenaru, Anca-Diana Popescu, Elena Gavrila, Cristian Schuster, Valerii Kavruk, József Puskás, Amy Nicodemus, Rositsa Hristova, Ágnes Király, Anca Georgescu, Stefan Alexandrov, Bianca Preda-Balanica, Madalina Voicu. Cristian Virag ne-a ajutat la modelarea bayesiana a datelor radiocarbon. Anca Pungoi a restaurat cu grija si pricepere numeroase recipiente ceramice din asezarea cercetata de noi, fapt pentru care ii suntem profund indatorati. Andi Pitigoi ne-a semnalat o serie de asezari Tei inedite din preajma localitatii Mosoaia, pentru care ii multumim.

Aceasta contributie se doreste a fi si un omagiu adus celui care a fost Valeriu Leahu (1934-2006), de la a carui nastere se implinesc anul acesta 90 de ani. Eforturile lui sustinute au dus la definirea si intelegerea acestei importante manifestari a epocii bronzului de la Dunarea de Jos.

Recunostinta noastra se indreapta catre toti cei mentionati, dar si catre cei nementionati. Evident, toate lipsurile si greselile ne apartin in intregime.

Bucuresti, iulie 2024

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3518 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.