Alpha Beta Sarah - Constance Chlore
DESCRIERE
Si iar fu noapte. Suflare de gheata in ceafa. Si urmele, trecerea animalelor salbatice. Sarah isi schimba ascunzatoarea in fiecare seara. Nu trebuie sa dormi cu gura deschisa: iti pot intra in gura salbaticiuni si-ar fi un carnaj de dinti rai si nebuni! Ernst. E ceva sa-i pronunti numele in singuratatea aceea. O sa vina oare? O sa indrazneasca si el sa fuga de acasa? Fratiorul meu drag, fratior inaripat, vino, vino langa mine pe dat’, fratior inaripat. (Constance Chlore)
* * *
Un comentator francez sublinia ca ceea ce diferentiaza aceasta carte de literatura clasica este „scriitura ametitoare ca un manej” a lui Constance Chlore. Ea nu imita viata, adauga criticul, ci pune stapanire pe ea, o acapareaza pentru a face textul sa pulseze. Alpha Bêta Sarah nu este in fond decat un tipat (sonor, oh, cat de sonor!) in fata cruzimii omenesti. Violentei persoanelor mature ii raspunde, in ecou, iubirea sub forme extreme a celor doi copii. Realitatea prafoasa (nu intamplator exista o cariera de piatra in apropiere), taioasa, dura este sublimata de poezia aproape cantata a lui Constance Chlore. Sa ne lasam purtati de ea… (Traducatorii)
* * *
CONSTANCE CHLORE s-a nascut la Bruxelles si traieste actualmente la Paris. A absolvit Universitatea Libera din Bruxelles si a lucrat ca librar si corectoare de cuvinte incrucisate. A publicat: romane – À tatons sans baton/ Pe dibuite (Éditions Punctum, 2005), Nicolas jambes tordues/ Nicolas picioare strambe (Éditions La fosse aux ours, 1999); poezie – L’Alphabet plutôt que rien/ Mai bine un Alfabet decat nimic (Éditions Éoliennes, 2017), Atomium (Éditions Atelier de l’agneau, 2014 – Premiul de poezie francofona „Yvan Goll”, 2014), L’air respirait comme un animal/ Aerul respira ca un animal (Éditions Unicité, 2021); volume colective – Anthologie de l’intime/ Antologia intimului (Éditions Unicité, 2019, coord.: Laurence Bouvet, Jean-Louis Guitard), Anthologie du rêve/ Antologia visului (Éditions Unicité, 2018, coord.: Laurence Bouvet); carte artistica – Une poète, un peintre/ O poeta, un pictor, picturi de Pierre Zanzucchi, poeme de Constance Chlore (Éditions Fabula, 2019). Publica regulat in reviste si colaboreaza cu artisti. Romanul Alpha, Bêta, Sarah este pus in scena, sub forma unui spectacol-performance, in lectura autoarei, acompaniata de un dansator si doi muzicieni.
* * *
Stabilita in Franta de mai multi ani, FLORICA CIODARU-COURRIOL este traducatoare, doctor in Literatura comparata la Université Lumière Lyon 2 (Proust et le roman roumain moderne). A predat limba romana la Université Jean Moulin Lyon 3 si cursuri de traducere la École Normale Supérieure. Colaboreaza activ cu Festivalul primului roman din Chambéry. A tradus si publicat in franceza volume de Hortensia Papadat-Bengescu, Marta Petreu, Ioan Popa, Iulian Ciocan, Catalin Pavel, Rodica Draghincescu, Bogdan Costin, Magda Carneci, Horia Ursu, Alina Nelega, Corina Sabau, Norman Manea. Din limba franceza in romana a tradus si publicat carti semnate de: Gustave Flaubert, Thérèse Obrecht, Florence Noiville, Slobodan Despot, Catherine Lovey, Jean-François Haas, Anna Felder, Joachim Schnerf, Elisa Shua Dusapin, Pascal Janovjak, Michel Layaz, unele in colaborare cu Jean-Louis Courriol si Florence Courriol-Seita.
* * *
JEAN-LOUIS COURRIOL (1949, Franta) este profesor agrégé de latina, greaca si franceza, doctor in traductologie (Littérature roumaine et traduction. Théorie et pratique). A fost profesor de limba franceza la Universitatile din Iasi si Craiova, unde si-a aprofundat cunostintele de limba si literatura romana pe care le-a predat apoi la Université Lyon 3. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pitesti, Profesor Honoris Causa al Universitatii din Timisoara, laureat al Premiului „Eugen Lovinescu” pentru promovarea literaturii romane in lume. A tradus si publicat in franceza autori romani: Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Ion Baiesu, Bogdan Teodorescu, Catalin Pavel, cat si din franceza in romana: Jean-François Haas, Elisa Shua Dusapin, Charles-Ferdinand Ramuz, Joseph Incardona (unele in colaborare cu Florica Ciodaru-Courriol). A participat la volume colective si la congrese universitare internationale, unde a pus in valoare creatiile literare romanesti.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 54,00 lei
Promoţii
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 31,18 leiPRP: 34,65 lei (-10,01%)
RECENZII