Achizitii publice. Jurisprudenta curtilor de apel. Note privind contextul legislativ. Solutii din practica recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene - Constantina-Monica Turcu
DESCRIERE
Despre lucrare. Aceasta lucrare evidentiaza jurisprudenta recenta relevanta a curtilor de apel, reglementarile preponderent procedurale actuale aplicabile, precum si solutiile recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in domeniul achizitiilor publice.
Cuprinsul lucrarii. Selectia de fata a avut in vedere institutiile juridice ce se regasesc in cuprinsul Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, considerate de interes sau susceptibile de practica neunitara.
Astfel, hotararile judecatoresti selectate de pe portalul de jurisprudenta ReJust vizeaza modul in care au fost interpretate dispozitiile acestui act normativ in ceea ce priveste: persoana care se considera vatamata in sensul acestei legi, accesul la documentele dosarului de achizitie publica, suspendarea procedurii de atribuire, contestatia formulata pe cale administrativ-jurisdictionala, contestatia formulata pe cale judiciara, solutionarea litigiilor in instanta de judecata si nulitatea contractelor, fiind abordate diferite aspecte de interes precum: termenele si conditiile de contestare, competenta instantei de judecata, aplicarea legii in timp, taxele de timbru, cautiunea, documentele confidentiale, motive de nelegalitate a actelor autoritatii contractante, conditiile acordarii de despagubiri s. a.
Desi Legea nr. 101/2016 cuprinde dispozitii procedurale, iar practica judecatoreasca prezentata vizeaza in principal reglementarile din aceasta lege, se poate decela o vasta si variata cazuistica si din perspectiva dispozitiilor de drept material ce se regasesc, in principal, in Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, dar si in Legile nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale si nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si in normele metodologice de aplicare a acestora.
Puncte forte. Fiecare speta beneficiaza de un scurt rezumat care contine expuneri teoretice relevante, cititorul avand atat posibilitatea unei lecturi rapide a interpretarilor dispozitiilor legale prin raportare la diferitele cereri deduse judecatii, asa cum au fost concentrate in rezumate, cat si ocazia parcurgerii spetelor ce au fost sintetizate, cu pastrarea elementelor si informatiilor de interes pentru chestiunea analizata.
De asemenea, hotararile rezumate cuprind referiri valoroase si de actualitate la jurisprudenta obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la decizii pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei si la cauze ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, lecturarea acestora oferind cititorului posibilitatea imbogatirii cunostintelor si din aceasta perspectiva.
Spetele selectate sunt precedate in fiecare capitol de o parte introductiva in care este prezentat contextul general considerat relevant din perspectiva reglementarilor aplicabile subiectului abordat in capitolul respectiv.
Ultimul capitol cuprinde solutii din practica recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia achizitiilor publice.
Public-tinta. Lucrarea este destinata, in primul rand, profesionistilor din domeniul juridic si se doreste a fi un instrument adecvat si util atat pentru mai buna cunoastere si intelegere a reglementarilor existente in materia achizitiilor publice, cat si pentru atingerea dezideratului privind unificarea practicii judiciare.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 80,10 leiPRP: 89,00 lei (-10%)
- 64,50 lei
- 200,00 lei
Promoţii
-- 80,10 leiPRP: 89,00 lei (-10%)
- 67,50 leiPRP: 75,00 lei (-10%)
- 36,00 leiPRP: 40,00 lei (-10%)
RECENZII