Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

A fost odata ca niciodata Partidul Comunist Roman (1921-2021). Pentru o istorie dezinhibata a „viitorului luminos” - Adrian Cioroianu

PRP: 59,95 lei (-9,99%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 53,96 lei
Diferență: 5,99 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789734685004
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 512
Format: 145x225
Categoria: Stiinte

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

La implinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Roman, lucrarea de fata propune o ampla reconstituire a inceputurilor fenomenului care a determinat intr-o masura covirsitoare traiectoria istorica a Romaniei in ultima suta de ani. Valorificind un important material documentar si dovedind o remarcabila capacitate analitica, autorii textelor reunite in volum prezinta o imagine detaliata a extremei stingi romanesti, cu accent pe anii de ilegalitate in care aceasta si-a construit identitatea, mecanismele si conceptiile definitorii. Portretele nuantate ale figurilor sale celor mai reprezentative, conturate deopotriva prin sondarea viziunilor lor ideologice si prin refacerea traseului lor politic, ofera nu doar tabloul viu al unei epoci, ci si o valoroasa cheie de intelegere a comunismului romanesc.

„Autorii volumului de fata au decis sa se intoarca spre inceputul povestii comunismului romanesc. Vom vedea aici, impreuna, ecourile unor ani in care simpatiile comuniste erau mai curind un soi de exotism ideologic si nimeni nu ar fi putut banui atunci ca exotismul va putea deveni vreodata norma si dogma. Intr-o vreme in care niciun spirit lucid nu ar fi putut paria pe victoria comunismului in Romania, intr-un timp in care insusi partidul ce purta acest nume era oficial interzis, totusi unii cetateni ai acestei tari au activat cu patima si entuziasm pentru victoria unor idei in care credeau cu incrincenare si chiar cu o doza buna de fanatism. Asadar, miza cartii este sa prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria si biografiile, cit mai reale, ale comunistilor romani ce activau in perioada interbelica sau in primii ani ai razboiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor – adica intilnirile lor (nedorite) cu sistemul de justitie romanesc, in fata caruia cu totii erau pasibili de un pacat originar: a fi comunist in anii 1930 sau la inceputul anilor 1940 insemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefactia si neplacerea justitiei romanesti – ca si spre potentiala noastra uimire dezagreabila astazi –, astfel de admiratori au existat in Romania.” (Adrian Cioroianu)

 

Adrian Cioroianu este profesor, doctor in istorie. Decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti (2012-2015), ministru al Afacerilor Externe (2007-2008), ambasador al Romaniei la UNESCO (2015-2020). Domenii de interes: istoria comunismului si postcomunismului romanesc (structura sociala, istorie intelectuala, reprezentari), relatii internationale contemporane. Dintre volumele publicate mentionam: Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc (2005), Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala (2009), Epoca de aur a incertitudinii. America si China, ideile si Primavara araba, Clio, Clausewitz si Lady Gaga la inceputul secolului XXI (2011), Cea mai frumoasa poveste. Citeva adevaruri simple despre istoria romanilor (2013), Un Centenar si mai multe teme pentru acasa. Ce au invatat si ce nu au invatat romanii in ultimul secol de istorie (editor, Polirom, 2018).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2767 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.