100 mancaruri manastiresti. Ciorbe, mancaruri, deserturi - Natalia Lozan
DESCRIERE
Mancarea manastireasca este renumita nu doar pentru gustul sau autentic, ci si pentru simplitatea si beneficiile sale pentru sanatate. De-a lungul timpului, retetele manastiresti au fost pastrate si transmise din generatie in generatie, fiind marcate de o intelegere profunda a importantei unei alimentatii echilibrate. Aceasta reflecta stilul de viata monahal, caracterizat de modestie si cumpatare. Legumele proaspete, cerealele, leguminoasele si fructele sunt baza meselor manastiresti.
Un alt aspect unic al mancarii manastiresti este modul in care sunt preparate. Fiecare etapa a procesului de gatit este insotita de rugaciune, aducand o dimensiune duhovniceasca procesului de pregatire a bucatelor. Rugaciunile rostite in timpul pregatirii mancarii nu doar sfintesc hrana si o fac mai gustoasa, ci creeaza si o atmosfera de pace si binecuvantare. Acest lucru contribuie la bunastarea celor care vor manca aceste bucate.
Despre acest lucru spunea si Maica Siluana Vlad: “De ce e mai buna mancarea la manastire decat acasa? Pentru ca la manastire, oricat ar fi de rea o maica sau un calugar care face mancare, ei tot vor zice: Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul (pacatoasa)! Si aceste cuvinte si Cel chemat prin ele, intra in viata mea, in ceapa mea, in ciorba mea, in cartoful pe care il curat, si ma sfinteste si le sfinteste. Si cel care mananca, mananca lucru sfintit si se uneste cu Dumnezeu venit acolo in ciorba noastra, in ceapa noastra.
Calugarii si maicile din manastiri isi incep si isi incheie ziua cu rugaciune. Acest obicei nu se limiteaza doar la slujbele religioase, ci se extinde si la activitatile zilnice, inclusiv la gatit. Pregatirea mancarii cu dragoste si binecuvantare pentru cei dragi imbunatateste nu doar calitatea mancarii, ci si starea de bine a celor care o consuma. Aceasta este o lectie valoroasa pe care o putem aplica in viata noastra de zi cu zi. Orice munca facuta cu dragoste si daruire poate fi un mijloc de mantuire. Gatitul, curatenia, lucrul manual – toate acestea pot deveni modalitati prin care ne exprimam dragostea fata de aproapele si fata de Dumnezeu.
Atunci cand le pregatim celor apropiati diverse feluri de mancare, sa ne amintim sa o facem cu dragoste si daruire. Sa incercam sa rostim rugaciuni simple, cerand ajutorul lui Dumnezeu nu doar pentru ca sa pregatim o mancare gustoasa si sanatoasa, ci si pentru fiecare membru al familiei.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 14,53 leiPRP: 15,63 lei (-7,04%)
- 42,75 leiPRP: 45,00 lei (-5%)
- 69,99 leiPRP: 77,77 lei (-10%)
RECENZII